Pyszny sposób na szybki obiad, myślę że Wam posmakuje!
Tortellini ma wiele zastosowań, do sałatek – a to chyba jest bardzo popularne, do zup czy nawet można je zajadać solo, z serem, sosem. To akurat jest z sosem pomidorowym i szpinakiem, szybko się przygotowuje i zajada, no chyba, że jest bardzo gorące, bo dopiero wyjęte z piekarnika. Zachęcam dodać świeże zioła
Użyłam do przygotowania tego dania tortellini ze sklepu. Nie zawsze mam czas, by rozkładać warsztat z gotowaniem i przygotowywać wszystko od podstaw. Niektóre produkty oferowane przez producentów są naprawdę dobrej jakości, dlatego zachęcam by dodać złotówkę więcej i kupić dobrej jakości produkt. Jest jeszcze opcja, by zrobić je samemu, ale to już potrzeba więcej czasu niż tylko czas wolny po czy przed pracą.
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym ze szpinakiem – składniki:
250 g tortellini o dowolnym smaku
1-2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
4 garści szpinaku
ok. 400 ml passaty pomidorowej
bazylia, oregano
sól, cukier
10 dkg tartego sera mozzarella
1 kulka mozzarelli
żółty tarty ser
świeże zioła
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym ze szpinakiem – wykonanie:
- tortellini ugotuj a’ldente w osolonej wodzie, ja miałam tortellini o smaku grzybowym, ale możesz użyć o dowolnym, ulubionym swoim smaku
- makaron odcedziłam i przygotowałam sos
- na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek
- gdy zaczął się szklić czosnek wlałam passatę pomidorową i doprowadziłam do delikatnego bulgotania, dodałam następnie liście szpinaku, tu możesz dodać je wedle własnego uznania, może być więcej lub mniej
- gdy tylko szpinak zmniejszył swoją objętość doprawiłam do smaku solą, cukrem, bazylią i oregano
- naczynie do zapiekania posmarowałam odrobiną przygotowanego sosu i wyłożyłam nań tortellini
- oprószyłam obficie tartą mozzarellą i położyłam plastry pokrojonej, oprószyłam wszystko ziołami
- zapiekałam całość do rozpuszczenia się i zarumienienia serów, ok. 40 w 180 stopniach
Smacznego!
Lidka
Źródło: Tik Tok