Proste w wykonaniu i bardzo smaczne podanie makaronu cannelloni z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi.
Byłam przekonana, że to banalne danie posmakuje mi i moim domownikom. Dość popularny przepis na również popularnym Tik Toku, warto czasami tam zerknąć.
Przygotowanie cannelloni z mozzarellą i pomidorkami przypomina poniekąd zabawę dzieci, układanie w rurce na przemian kuleczek białych i czerwonych, jednak jest to bardzo smaczna zabawa.
Ostatnim razem, gdy robiłam taki makaron docinałam pomidorki tak, by zmieściły się w otworze, a później te docięte upychałam jako następnego pomidorka.
Zapraszam na pyszny makaron!
Cannelloni z mozzarellą pomidorkami koktajlowymi – składniki:
13 sztuk makaronu cannelloni
250 g pomidorków cherry
200 g mini mozzarelli
300 ml passaty pomidorowej
1 kulka mozzarelli
tarty żółty ser
przyprawy do pasatty: sól, cukier, pieprz, czosnek, suszona bazylia
świeża bazylia do oprószenia
Cannelloni z mozzarellą pomidorkami koktajlowymi – wykonanie:
- przypraw passatę do smaku solą, cukrem, pieprzem i wyciśnij ząbek czosnku lub dodaj czosnek granulowany
- posmaruj dno naczynia do zapiekania odrobiną passaty
- cannelloni nadziej na przemian mini kulką mozzarelli i pomidorkiem koktajlowym, ułóż w naczyniu nadziany makaron
- polej pozostałą częścią passaty, oprósz obficie żółtym serem i wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellę
- wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra dół, zapiekaj do zarumienienia się sera
- oprósz świeżą bazylią przed podaniem