Prosty pomysł na bardzo pyszny obiad. Na dynię jest wiele pomysłów i mam nadzieję, że ten przypadnie Ci do smaku.
Dynia jest bardzo smacznym i kolorowym warzywem, a dania z jej dodatkiem zachęcają tylko do konsumpcji.
Często w swojej kuchni używam dyni hokkaido, ponieważ świetnie sprawdza się podczas gotowania zup, czy właśnie makaronu otulonego sosem z dyni.
W przepisie podałam składniki na porcję dla dwóch osób. Nawet jeśli robisz to właśnie dla Was dwojga nie obawiaj się dodać więcej lub mniej któregoś ze składników. Natomiast jeśli chcesz przyrządzić obiad dla większej ilości osób, to proporcjonalnie zwiększ składniki.
Przepis jest prosty bez żadnych trudno dostępnych składników, mam nadzieję, że posmakuje Ci to danie jak posmakowało nam, nawet tym kręcących nosem na widok dyni 🙂
Makaron z dynią – składniki:
250 – 300 g obranej już dyni
200 g makaronu np. tagliatelle
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz
natka pietruszki
2 łyżki masła
50 ml śmietanki 30%
Makaron z dynią – wykonanie:
- na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę
- w czasie gdy cebula skwierczy na patelni pokrój dynię w kostkę ok. 1cmx1cm i wyłóż na patelnię
- dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek
- dynia dość szybki się zeszkli, więc jak już zacznie się ten proces dodaj śmietankę i przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj również odrobinę natki z pietruszki
- dodaj ugotowany a’ldete makaron tagliatelle i wymieszaj
- pozostało już tylko nałożyć na talerze
Smacznego!
Lidka
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂 Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam makaronu z dynią, ale teraz mam wielką ochotę go spróbować 😀