Odwieczny problem, który pojawia się w momencie jak zawijamy ostatniego gołąbka: co zrobić z kapustą, która pozostała?
Można zrobić wiele potraw np. kapustę zasmażaną, kapuśniak, a ja tym razem zrobiłam potrawkę i to był strzał w dziesiątkę!
Szkoda jest wyrzucać produkty, które jeszcze w jakiś sposób można przetworzyć na pyszne jedzenie. Dlatego też nigdy nie wyrzucam kapusty, która mi zostaje z zawijania gołąbków, jeśli nie dzisiaj to wykorzystam ją z pewnością następnego dnia.
Tym razem został mi słusznej wielkości kawałek kapusty i zrobiłam potrawkę. W tym też celu ugotowałam „cienki” bulion z kurczaka, a mięso wykorzystałam do dania. Pieczarki, które zalegały mi w lodówce też dostały nowe życie i wylądowały w potrawce. Wszystko zabarwiłam koncentratem pomidorowym i przyprawiłam do smaku. Prosto i smacznie.
Potrawka z białej kapusty i kurczaka – składniki:
ok. 300 g białej kapusty
2 podudzia z kurczaka
6-8 pieczarek
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
natka z pietruszki
1 łyżka masła
Potrawka z białej kapusty i kurczaka – wykonanie:
- ugotuj podudzia w osolonej wodzie, dobrze jak po ugotowaniu do miękkości pozostanie Ci ok. 1 l bulionu
- wyjmij mięso, a do bulionu dodaj poszatkowaną kapustę, gotuj do miękkości
- dodaj liść i ziele angielskie
- na patelni rozgrzej masło, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj pokrojone w plastry pieczarki
- przełóż usmażone pieczarki do gotującej się kapusty, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj
- na koniec dodaj pokrojone lub porwane mięso z kurczaka
- przypraw do smaku solą i pieprzem, oprósz natką z pietruszki
- jeśli lubisz zagęszczać dania, to wymieszaj łyżkę mąki z odrobiną wody i dodaj do kapusty.