Paella z owocami morza – zwiedzamy Hiszpanię

Autor Pieprzyć z Fantazją

Hiszpania ma do zaoferowania turystom wiele atrakcji w postaci zabytków, pięknej natury oraz pysznego jedzenia.

Podróżując uwielbiam karmić duszę widokami i historią oraz żołądek lokalnym jedzeniem. A jak to jest u Was? U mnie te trzy rzeczy są nierozerwalne i zawsze będąc w nowym miejscu chcę poznać je od tzw. podszewki. A ile ma nam do przekazania kuchnia i receptury! Poznając nowe miejsca wzbogacamy nie tylko swój światopogląd jak i również menu naszej domowej kuchni. Każdy region w kraju ma nam do zaoferowania mnóstwo kulinarnych pomysłów, a co mówić inne kraje?
Włosi słyną z makaronów, bazylii, serów, Szwedzi z kanelbullar a Hiszpanie?

Najpiękniejsze miejsca w Hiszpanii

Co można obejrzeć i co warto zwiedzić będąc w Hiszpanii i dlaczego wybrać się właśnie tam? Kraj słynie z flamenco, tapas, corridy oraz jednego z najlepszych klubów piłkarskich. I to nie tak popularna bitwa na pomidory kusi mnie by wybrać Hiszpanię a bogactwo architektoniczne. Interesuje mnie Barcelona, chcę zobaczyć Sagrada Familia – katolicką bazylika Świętej Rodziny. Budowla imponuje wręcz swoim wyglądem i marzeniem jest będąc tam …zrobić sobie zdjęcie pamiątkowe na tle bazyliki i oczywiście chłonąć wszystkie ciekawostki historyczne.
Walencja to centrum kultury i tradycji hiszpańskiej, przepełniona zabytkami takimi jak klasztory, kościoły. Muzea, planetarium czy galerie sztuki oraz centrum akwarystyki kuszą by odwiedzić to miejsce. Walencja zachęca również upalną pogodą, a co roku odbywa się tam Święto Ognia. To właśnie w Walencji narodził się przepis na popularną paellę!
Sewilla przepełniona jest zabytkami oraz restauracjami z hiszpańską kuchnią. Warto zwiedzić Wielką Katedrę w Sewilli, ponieważ według nieoficjalnych źródeł pochowany tam został Krzysztof Kolumb. Alcazar – to mauretańskie budowle z przepięknymi ogrodami. To tam właśnie Kolumb planował podróż w celu poszukiwania Nowego Świata. W Sewilli można obejrzeć a nawet spróbować orientalnego tańca flamenco! Co roku w kwietniu odbywa się tu Kwietniowy Targ, podczas którego odbywają się popularne walki byków oraz tańce flamenco.
Ávila – miasto otoczone średniowieczną fortecą, za którą kryje się wiele zabytków. Można je podziwiać z położonego na wzniesieniu poza miastem punktu widokowego – Los Cuatro Postes. Urokliwie podświetlone miasto zachęca do wieczornych spacerów.

Katedry, bazyliki, ogrody, ciekawa historia, architektura, flamenco i hiszpańskie wino kuszą!

Jak zorganizować wyjazd?

Bardzo chcę odwiedzić Hiszpanię, zaczerpnąć słońca, posmakować hiszpańskiej paelli oraz w końcu zobaczyć i poczuć tak popularną Majorkę, ponieważ zdecydowałam się na początek na tego rodzaju wypoczynek. Myślałam również o Ibizie, ale Majorka przekonała mnie możliwością wejścia na górskie szlaki, lazurowym wybrzeżem i wioskami portowymi. Położona jest niedaleko Ibizy przy wschodnim wybrzeżu Półwyspu Iberyjskiego. Jak do tej pory wyłącznie słyszałam o podróżach moich znajomych i oglądałam ich zdjęcia i filmy. Cudownie jest móc się oderwać od rzeczywistości, zająć się wyłącznie własnymi potrzebami, odsapnąć i naładować baterie. Zaczęłam przeglądać oferty biur podróży.
Nie mogłam pominąć strony Itaki przewijając strony z propozycjami wycieczek. Nie zawiodłam się, ponieważ to na stronie Itaki znalazłam miejsce, w którym chętnie zapomniałabym o świecie. Kryteria wyboru, którymi się kierowałam to nie tylko położenie hotelu ( zależało mi na możliwości obcowania z naturą), ale również opinie które przeczytałam przed podjęciem decyzji. Majorka zwana również rajską wyspą przyciągała jak magnez, nie oprę się chyba, a nawet nie chcę.

Zrób paellę we własnej kuchni!

Wracając do tematu głównego, czyli tej przepysznej paelli z owocami morza. To danie możesz przygotować we własnej kuchni i dlatego postanowiłam o tym napisać. Doświadczam nowych rzeczy nie tylko zmysłem wzroku czy słuchu, ale i smaku.
Paella – co to jest? Nazwa wywodzi się od naczynia, w którym przygotowuje się to danie: paellera lub paella. Jest to metalowe naczynie z dwoma uchwytami. Głównymi składnikami są ryż i szafran, a dodatkami mogą być: owoce morza, królik, drób czy warzywa. Z racji, że jestem miłośniczką owoców morza zaczęłam namiętnie robić właśnie tę z ich dodatkiem. To co? Zaczynamy kulinarną podróż na Majorkę?

Paella z owocami morza – składniki:

2 szklanki ryżu
4 szklanki bulionu z krewetek
ok. 1/2 kg mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, małże)
całe krewetki, małże w muszlach – do ozdoby dania
1 cebula
1 średni pomidor
½ czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
½ szklanki groszku
1 pęczek świeżej pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz
kilka nitek szafranu

Paella z owocami morzawykonanie:

Gotową mieszankę owoców morza przelej wodą i ewentualnie oczyść jeśli jest potrzeba. Z całych krewetek wyjmij jelitka, a małże wypłucz z pozostałego piasku.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek, paprykę i pomidory również drobno pokrojone. Oprósz wszystko solą. Dodaj ryż i wymieszaj. Wlej następnie bulion z krewetek i jeśli będzie taka potrzeba uzupełniaj brak płynu wodą. Dodaj teraz kilka nitek szafranu oraz owoce morza te z mieszanki jak i świeże. Wsyp groszek oraz posiekaną natkę z pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem paellę na małym ogniu, podlewaj bulionem lub wodą. Przed podaniem skrop oliwą z oliwek.

Smacznego!
Lidka

Zdjęcia źródło: Itaka


5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x