Wątróbka drobiowa z porem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Dość szybkie w przygotowaniu danie z wątróbki drobiowej.

Wątróbka jest bardzo smaczną częścią mięsa drobiowego, a w towarzystwie odpowiednio dobranych warzyw jest nie lada przysmakiem.
Por jest dość powszechnie stosowanym warzywem w naszej polskiej kuchni. Często jest używany do surówek, sałatek, do zup czy sosów. Na surowo jest dość wyrazisty w smaku, a po ugotowaniu czy upieczeniu jest delikatny, nieco słodki i cudownie kremowy w smaku. Dodałam go tym razem do wątróbki i tak właśnie ugotowałam pyszny obiad.
Uprzedzając pytania dotyczące śmietany jakiej użyłam do zabielenia lub zagęszczenia podrobów, to był cream fraiche 34%, jeśli robię to z tradycyjnych naszych śmietan, to używam śmietany 18% lub 30 %. 18 – tka potrzebuje hartowania, więc zanim dodasz ją do potrawy dolej do niej odrobinę wytworzonego sosu z wątróbki i pora. Cream fraiche ma dość wysoką zawartość tłuszczu (taki wybrałam), że hartowanie jest już nie potrzebne.
Możesz do gotowania dodać liść i ziele angielskie, ale ja to pominęłam, a tak naprawdę nie zawsze do wątróbki dodaję te przyprawy. Wątróbka jest najlepsza tuż po usmażeniu. Odgrzewana nieco może traci na konsystencji, ale wciąż jest bardzo smaczna nawet na zimno.

Wątróbka drobiowa z porem – składniki:

500 g wątróbki drobiowej
1 średniej wielkości por biała część i część zielonej bez liści
½ średniej wielkości kwaśne jabłko
100 ml gęstej śmietany
2 łyżki masła
sól, pieprz czarny i ziołowy

Wątróbka drobiowa z porem – wykonanie:

  • wątróbkę oczyść dokładnie z błonek i umyj, podziel na drobniejsze kawałki.
  • na patelni rozgrzej masło i dodaj wątróbkę, obsmaż z każdej strony.
  • jabłko pokrój w małą kostkę i przełóż do zawartości naczynia
  • następnie dodaj pokrojonego w pół talarki pora i wymieszaj zawartość patelni. Smaż dotąd aż z podrobów przestanie wyciekać krew, a możesz to sprawdzić naciskając delikatnie widelcem smażący się kawałek. Wątróbka nie potrzebuje długiego czasu smażenia, odpowiednio przygotowana ma wręcz kremową konsystencję.
  • dodaj na koniec śmietanę, wymieszaj i doprowadź do małego wrzenia. Wyłącz ogień pod patelnią i dopiero na koniec przypraw solą i pieprzem.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x