W naszych domach najbardziej popularną wersją podania fasolki szparagowej jest ta polana prażoną na maśle bułką tartą.
Jednak kombinacje z innymi dodatkami są nawet wskazane, ponieważ można skomponować coś naprawdę pysznego. Fasolka w pomidorach z dodatkiem papryki i cebuli najbardziej smakuje na ciepło, jest również smacznym i kolorowym dodatkiem do obiadu.
Przed ugotowaniem możesz fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, ja swojej nie kroiłam tylko cierpliwie pilnowałam by nie rozgotowała się i zachowała się w całości. Nie ma kompletnie nic skomplikowanego w jej przygotowaniu. Sos dopraw do własnego smaku, ja czasami smak sosu pomidorowego łagodzę dodatkiem odrobiny cukru, ale to nie jest konieczne. Jakiej papryki dodasz do sosu? To już zerknij do lodówki i myślę, że tam odnajdziesz podpowiedź 😉
Ciesz się smakiem pysznego dodatku do obiadu!
Fasolka szparagowa z papryką w pomidorach – składniki:
300 g fasolki szparagowej
1 puszka 400 g pomidorów krojonych
1 mała papryka
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, cukier
2 łyżki oleju do smażenia
Fasolka szparagowa z papryką w pomidorach – wykonanie:
- fasolkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, możesz ją przed gotowaniem pokroić na mniejsze kawałki
- na patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Paprykę możesz pokroić w dowolnej wielkości kostkę, ja wolałam drobniej.
- dodaj krojone pomidory i chwilę redukuj sos, przypraw do smaku
- na koniec dodaj fasolkę szparagową, wymieszaj
Smacznego!
Lidka
Pyszna fasolka 🙂