Został Wam suchy chleb tostowy w szafkach? To jest bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie tego rodzaju pieczywa.
Przepis umieściłam w kategorii „kuchnia studencka”, chociaż może nie wszystkie składniki są aż tak na wyciągnięcie ręki naszego żaka, a precyzując wywód mam na myśli ajwar. Jednak taki słoiczek ajwaru wystarczy na wiele tostów i na kilkukrotne podejście do zrobienia takich właśnie zapiekanek.
Zawsze można zastąpić „coś czymś”, ale dodatek papryki w formie takiego smarowidła dodaje smaczku zwykłym tostom, czy zwykłym zapiekankom. Zawsze jak zostaje jakaś wędlina, czy kiełbasa można ją dołączyć do farszu pieczarkowego, będzie syto i również smacznie. Myślę, że to jest pyszny pomysł na zero waste w kuchni nie tylko u studenta.
Zapiekanki z pieczarkami z chleba tostowego – składniki:
8-10 kromek chleba tostowego
kilka łyżek ajwaru
200 g pieczarek
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 cebula
ok. 300 g startego żółtego sera
sól, pieprz
Zapiekanki z pieczarkami z chleba tostowego – wykonanie:
Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij. Wyłóż pieczarki i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Oprósz solą. Smaż dotąd aż odparuje woda z pieczarek.
Kromki chleba posmaruj ajwarem, ok. 1 łyżeczki na jedną kromkę. Oprósz startym żółtym serem, a na to wyłóż pieczarki z cebulą. Oprósz serem i wyłóż na blachę do zapiekania. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, do momentu aż ser się rozpuści i delikatnie zacznie się rumienić.
Smacznego!
Lidka