Wegetariańska lasagne

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszna bezmięsna lasagne z marchewką, kapustą i cebulą.

Lasagne kojarzy nam się przede wszystkim z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i żółtym serem. Tym razem proponuję zrobić wersję bezmięsną z marchewką, białą kapustą, cebulą no i oczywiście pomidorami.
Myślę, że pozytywnie zaskoczy Cię smak zapiekanki w takim wydaniu. Mimo tego, że wszystkie warzywa są smażone, to jest to wersja dużo lżejsza niż ta z mięsem, lżejsza i bardzo smaczna!
Przypraw warzywa wedle własnego smaku. Delikatnie wyostrzyłam ich smak sambal oelek i pastą curry. Nie jest wymagane, by każdą warstwę oprószać serem, ponieważ po tym jak lasagne „odpocznie” nie rozpada się podczas krojenia. Najlepsza będzie po ok. 30 minutach po wyjęciu z piekarnika.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Wegetariańska lasagne – składniki:

250 g makaronu lasagne
400 g białej kapusty
250 g marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
czosnek granulowany
curry w proszku
pasta curry
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka tymianku
sól, czarny pieprz
sambal oelek
2 puszki krojonych pomidorów
100 ml śmietanki 30%
300g startego żółtego sera
100 ml bułki tartej
olej roślinny

Wegetariańska lasagne

Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach a cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 4-5 łyżek oleju, zeszklij cebulę i posiekany czosnek (dodaj go pod koniec szklenia cebuli) a następnie dodaj kapustę i marchew. Mieszaj wszystko aż warzywa zmniejszą swoją objętość. Wlej 1,5 puszki pomidorów z puszki, dodaj odrobinę soli, suszony tymianek, oregano. Dopraw do smaku również granulowanym czosnkiem, solą, pieprzem, curry w proszku, pastą curry i sambal oelek. Curry w proszku dodałam płaską łyżeczkę, pasty curry tak ok. 1/3 łyżeczki a sambal oelek ok. 1/4 łyżeczki. Dopraw jednak do swojego smaku, ja nie przepadam za bardzo ostrym, więc dodałam tyle by ten smak delikatnie wyostrzyć i podkreślić. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj dalej. Dolej śmietankę, wymieszaj, poczekaj aż się zagotuje i wyłącz ogień pod patelnią.
Naczynie, w którym będziesz zapiekać lasagne posmaruj olejem i wyłóż pierwszy płat ciasta, oprósz go delikatnie serem i włóż pierwszą porcję warzyw. Przekładaj: makaron, odrobina sera, warzywa, odrobina sera. Pozostaw trochę farszu na patelni by udekorować wierzch zapiekanki. Do tych warzyw dolej pozostałą połowę pomidorów z puszki, dopraw do smaku, a gdy są zbyt kwaśne dodaj szczyptę cukru. Całość oprósz pozostałym serem wymieszanym z bułką tartą. Zapiekankę piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x