Gulasz po węgiersku

Autor Pieprzyć z Fantazją

Esencjonalny, kolorowy i bardzo smaczny gulasz z mięsa wołowego i papryki.

Taki gulasz świetnie będzie komponował z plackami ziemniaczanymi, kaszą czy ziemniakami. Jest to bardzo smaczny pomysł na obiad, a nawet na obiad świąteczny. Wołowina jest pysznym mięsem, ale wymaga cierpliwości w przygotowaniu. Proces duszenia mięsa jest dość powolny, ale warto poczekać, gdyż w ostateczności można cieszyć kubki smakowe wykwintnym daniem.
Mięso usmażyłam na smalcu, ale można również zrobić na oleju. Jednak jeśli chodzi o obróbkę mięsa zwierzęcego najsmaczniej jest to zrobić na smalcu zwierzęcym.
Do zrobienia tego gulaszu użyłam papryki odmiany Rokita, jest to papryka z odmian ostrych, ale o łagodnym smaku. Jednak możesz dodać zwykłą paprykę słodką, jeśli nie znajdziesz w sklepie tej o której piszę. Poznasz ją po długim i stożkowatym kształcie.
Dlaczego gulasz po węgiersku? Dlatego, że wyczuwalnym smakiem jest właśnie papryka, a jest ona warzywem charakterystycznym dla kuchni węgierskiej. Przepis nie pochodzi z żadnej książki kucharskiej prosto z Węgier i nie mogłam go nazwać gulaszem węgierskim. Mimo nazwy zapraszam po przepis, ponieważ danie jest bardzo smaczne, czy węgierskie czy po węgiersku. Przyprawcie do własnego smaku, jeśli te przyprawy, które podałam nie będą wystarczające.

Gulasz po węgiersku – składniki:

500 g wołowiny
1-2 łyżki mąki
2 łyżki smalcu wieprzowego
1 duża papryka
1 cebula
1 marchew
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1/2 puszki pomidorów krojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, czarny pieprz, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Gulasz po węgiersku – wykonanie:

  • mięso pokrój na kawałki ok. 2×3 cm, oprósz mąką i obsmaż na smalcu, a następnie przełóż do garnka, w którym będziesz gotować gulasz.
  • zalej wodą powyżej wysokości mięsa i gotuj pod przykryciem do miękkości, zajmie to przynajmniej 1 godzinę i 30 minut. Dodaj od razu ziele angielskie i liść laurowy, jeśli jest potrzeba podlewaj wodą, ale tak by przed dodaniem warzyw było jej niewiele.
  • na tym samym smalcu, co obsmażałeś wołowinę obsmaż marchew pokrojoną w grube talarki, grubo pokrojoną paprykę, cebulę pokrojoną w pół talarki.
  • gdy warzywa już się podsmażą dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i pokrojony w cienkie plastry czosnek. Tak przygotowane warzywa dodaj do już prawie miękkiego mięsa i gotuj całość bez przykrycia aż sos zredukuje objętość. Przypraw do smaku solą, pieprzem i paprykami.
5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jak się całować
4 miesięcy temu

Pyszny gulasz 😉

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x