Tarta z cukinii, łososia i serka ricotta idealna na brunch i przyjęcie gości.
Jeśli lubisz takie właśnie połączenie smaków, to przepis jest dla Ciebie i będzie mi miło jak go wypróbujesz! Tarta rozpływa się w ustach, jest delikatna i z pewnością jest to rewelacyjny pomysł na brunch gdy przyjmujesz gości.
Do wypełnienia tarty użyłam serka philadelphia i ricotty, ale jeśli nie posiadasz takich w swojej lodówce możesz użyć serków typu almette. Jednak wcześniej wspomniane serki są lekkie i dzięki temu tarta jest bardzo lekką przekąską. Ważne jest by dobrze odcisnąć cukinię z jej soków, źle odciśnięta może przywrzeć do dna tortownicy. Moja tortownica miała średnicę 26 cm, ale możesz użyć mniejszej i z pewnością będzie to dobrym rozwiązaniem.
Tarta z cukinii z serkiem i łososiem – składniki:
Składniki na ciasto:
2 średniej wielkości cukinie ok 700-800 g
2 jajka
3-4 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Składniki na farsz:
100 g plastrów łososia
250 g serka ricotta
200 g serka philadelphia
czosnek granulowany, sól, pieprz czarny
natka pietruszki
kilka kropel soku z limonki
Dodatkowo:
limonka
świeży koperek
Tarta z cukinii z serkiem i łososiem – wykonanie:
Na początku zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na pół godziny albo nawet godzinę, by cukinia oddała całą swoją wodę. Po tym czasie odsącz ją i odciśnij dłońmi, by pozbyć się pozostałego soku.
Dodaj do cukinii jajka, starty żółty ser, dodaj soli jeśli jest taka potrzeba i oprósz czarnym pieprzem do smaku. Wymieszaj ciasto i wyłóż na wcześniej przygotowaną formę do tarty lub tortownicę. Z pewnością będzie najwygodniejsza forma z klipsami, następnie natrzyj masłem, oprósz bułką tartą dno oraz brzegi foremki. Wyłóż ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Po tym czasie odstaw ciasto do ostudzenia.
Następną czynnością będzie przygotowanie serków. Wymieszaj ricottę i philadephię z dodatkiem soli, soku z limonki, odrobiny posiekanej natki pietruszki i granulowanego czosnku. Przypraw do swojego smaku. Do mieszania użyłam miksera. Za pomocą szprycy nałóż ser na ciasto tworząc małe kopczyki. Plastry łososia możesz pokroić na węższe plastry i zwiń je w różyczki – udekoruj wierzch tarty. Całość udekoruj świeżymi gałązkami kopru i plastrami limonki. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!
Lidka
Źródło (z małymi zmianami) https://blog.giallozafferano.it/piovonoricette/crostata-di-zucchine/