Tarta z gruszkami i serkiem ricotta

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bardzo smaczne ciasto z gruszkami i serkiem ricotta.

Ricotta ma wiele zastosowań kulinarnych, a dzięki temu że ma smak neutralny można przyrządzać potrawy z jego dodatkiem na słono i na słodko. Bardzo popularny w kuchni włoskiej, a właściwie stamtąd się wywodzący zyskał swoich zwolenników poza rodzimym krajem. Produkowany jest z mleka krowiego, koziego czy nawet owczego z dodatkiem fermentowanej serwatki.
Tym razem zapraszam Was na przepis na delikatną w smaku tartę z gruszkami z nutą cynamonu. Do jej zrobienia była mi potrzebna forma o wymiarach 26 cm średnicy, ale możesz użyć mniejszej. Dobrze natłuściłam formę by ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Ciasto na tartę wymaga jak i inne ciasta wcześniejszego schłodzenia, ja swoje chłodziłam ok. 1 godziny. Przygotowanie masy z ricotty i gruszek finalnie jest szybkie, ale czas pochłania przygotowanie gruszek. Warto jednak upiec taką słodycz, ponieważ jest to tak delikatne ciasto, że rozpływa się w ustach. Zapraszam po przepis!

Tarta z gruszkami i serkiem ricotta – składniki:

Składniki na ciasto:
150 g masła
150 g cukru
4 żółtka
300 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cynamonu
Nadzienie:
700 g gruszek
50 ml soku z limonki
100 g cukru
500 g serka ricotta
szczypta cynamonu
cukier puder do oprószenia

Tarta z gruszkami i serkiem ricotta – wykonanie:

Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę, zalej następnie sokiem z limonki i dodaj 2 łyżki cukru z wcześniej odważonego. Odstaw na ok. 30 minut. Gdy gruszki puszczą sok odlej sok a gruszki zeszklij na rozgrzanej patelni. Odstaw do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto podziel na dwie nierówne części. Większą część ciasta wyłóż na formę do tarty, nakłuj widelcem. Następną czynnością jest wymieszanie serka z cukrem, ja użyłam do tego miksera kuchennego. Do serka dodaj gruszki, możesz dolać odrobinę soku wcześniej odlanego i szczyptę cynamonu. Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki. Masę serowo-gruszkową wyłóż na surowe ciasto. Drugą część ciasta rozwałkuj i wytnij z niego zgrabne paski, którymi udekorujesz wierzch ciasta. Wstaw tak przygotowaną tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut, ciasto ma mieć kolor złoto – brązowy. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!
Lidka

Źródło (ze zmianami własnymi): https://blog.giallozafferano.it/piovonoricette/crostata-ricotta-e-pere/

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x