Skrzydełka kurczaka w glazurze

Autor Pieprzyć z Fantazją

Doskonały pomysł na przekąskę, obiad a nawet lunch box. Te skrzydełka są pyszne!

Skrzydełka z kurczaka z delikatną nutą azjatyckiej kuchni sprawdzą się na każdą okazję, smakują na ciepło i zimno. Nie stoi więc na przeszkodzie nic, by zapakować je do lunch boxu czy nawet kosza piknikowego. Skrzydełka z pewnością są smakowitą częścią kurczaka i jest na ich przygotowanie wiele pomysłów. Na mojej stronie znajdziesz kilka propozycji m.in. skrzydełka do piekarnika i na grilla. Dopraw do swojego smaku, może potrzebujesz dodać czegoś więcej lub mniej? Oprósz przed podaniem posiekanym świeżym szczypiorkiem i sezamem, będzie smacznie! Mam nadzieję, że posmakują Ci tak przygotowane kawałki drobiu.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Skrzydełka kurczaka w glazurze – składniki:

500 g skrzydełek drobiowych
2-3 łyżki białego wytrawnego wina
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
mąka ziemniaczana
Na sos:
4-5 łyżek ketchupu
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
szczypta czarnego pieprzu
150 ml wody
olej

Skrzydełka kurczaka w glazurze – wykonanie:

Skrzydełka kurczaka przekrój na połowę, a jeśli mają lotki to odetnij je i schowaj do zamrażarki, ponieważ przydadzą się do rosołu lub innej zupy. Umyj mięso i odsącz z wody. Przełóż do miski, dodaj wino, sos sojowy i sól. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą, schowaj do lodówki i zapomnij nawet na kilka godzin. Gdy już skrzydełka najdą marynatą obtocz je w mące ziemniaczanej i smaż na oleju. Oleju do patelni wlej troszkę więcej jak zazwyczaj smażysz kotlety. Skrzydełka obsmaż z każdej strony na złoto – brązowy kolor. W drugim naczyniu rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj ketchup, cukier, sól i wymieszaj wszystko. Przełóż skrzydełka do tego naczynia i podlej wodą, gdy woda będzie bulgotać wlej sos sojowy. Na koniec gotowania dodaj ocet balsamiczny. Wszystko powinno gotować się ok. 15 minut. Sprawdź widelcem czy mięso jest już miękkie. Gdy jest potrzeba dopraw do smaku podanymi wcześniej składnikami oraz pieprzem.

Smacznego!
Lidka


0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x