Dynia to królowa jesiennych potraw. Placki z jej dodatkiem będą smacznym obiadem czy podwieczorkiem.
Często z obiadu zostają tłuczone ziemniaki i nie wiemy co z nich zrobić. Placki z pewnością są pysznym pomysłem, ale te z dodatkiem dyni są nawet bardzo smacznym. Do zrobienia takiej przekąski potrzebne będą ugotowane już ziemniaki, upieczony kawałek dyni, mąka i przyprawy. Placki będą smakować bez dodatków, ale w towarzystwie sosu pieczarkowego smakują wyśmienicie. Ciasto nie jest gęste, dlatego podczas ich robienia będzie potrzebna mąka. Zachęcam Cię do przygotowania takich placuszków, będzie pysznie!
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Placki z dyni i ziemniaków – składniki:
15 dkg puree z dyni
25 dkg ziemniaków (ugotowanych)
2 czubate łyżki mąki pszennej
do smaku: sól, czarny pieprz, czosnek granulowany
natka pietruszki
Placki z dyni i ziemniaków – wykonanie:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj puree z dyni i mąkę. Wsyp do smaku sól, czarny pieprz i granulowany czosnek i posiekaną drobno natkę pietruszki. Czosnku wsypałam ok. 1/3 łyżeczki. Wyrób masę, łyżką nabierz masę i dłońmi nadaj kształt placków. Łatwiej Ci będzie to wszystko robić na oprószonej mąką macie. Obtocz placki w mące i smaż na rumiano na rozgrzanym oleju roślinnym.
Smacznego!
Lidka