Filet kurczaka zapiekany w śmietanie

Autor Pieprzyć z Fantazją

Filet z kurczaka i kremowy sos to jest pyszne! Możesz podać go z ziemniakami, ryżem, kaszą, warzywami czy sałatką.

Jest to bardzo prosty sposób, by pysznie zapiec tak chude mięso kurczaka. Pyszny sos przygotuj wedle własnego smaku. Te składniki, które podałam w przepisie tworzą delikatny, ale dość charakterny sos dzięki sambal oelek. Jeśli nie przepadasz za ostrym smakiem zmniejsz jego ilość. Kurczaka w takim sosie możesz również przygotować bez wcześniejszego obsmażania na oleju. Zapiekałam na dwa sposoby i obydwa przypadły nam do smaku. Jako bazy sosu użyłam creame fraiche 34%, ale zawsze możesz użyć śmietany o najwyższej zawartości tłuszczu. Życzę Ci smacznego i zapraszam po przepis!
A jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Filet kurczaka zapiekany w śmietanie – składniki:

100 ml creame fraiche 34% lub śmietanka kremówka 36%
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki sambal oelek
1/3 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli

1 podwójna pierś z kurczaka
mąka kukurydziana
sól
olej

Filet kurczaka zapiekany w śmietanie – wykonanie:

Oczyść z błonek filet z kurczaka i przekrój na połowę pozbywając się kosteczek. Możesz pokroić na więcej kawałków, jeśli połowa fileta jest zbyta duża dla jednej osoby. Oprósz mięso solą i odstaw na czas przygotowania śmietany. Wymieszaj wszystkie składniki na sos: śmietanę oraz sambal oelek i produkty sypkie. Nastaw piekarnik na 180 stopni grzałka góra – dół. Obtocz mięso w mące kukurydzianej (możesz ją zastąpić ziemniaczaną) i obsmaż na mocno rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony – krótko. Przełóż do naczynia mięso i zalej przygotowaną śmietaną. Zapiekaj bez przykrycia ok. 30 minut – w zależności jakiej wielkości są kawałki mięsa. Gdy już się zarumieni na złoty kolor wyjmij z piekarnika i daj mu odpocząć przed skonsumowaniem.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x