Hasselback pod taką nazwą można znaleźć przepisy na te ziemniaki. Nie tylko cieszą oko swoim wyglądem, ale również smakują!
Pokrojone w cienkie plasterki przypominają wachlarz. Świetne jako dodatek do obiadu lub nawet danie główne. Receptura na nie wywodzi się z lat 50-tych ze Sztokholmu. Jest wiele pomysłów na ich przygotowanie i podanie.
Ziemniaki piecze się w mundurkach, więc przed przystąpieniem do krojenia należy je dobrze wyszorować. Nie należy kroić ich do końca, a w tym pomocna będzie Ci duża łyżka kuchenna lub jak ja to zrobiłam szczypce kuchenne. Pokrój w bardzo cienkie plasterki ok. 1-2 mm. Im cieniej tym lepszy efekt. Ja swoje ziemniaki piekłam w naczyniu bez przykrycia, ale możesz również przykryć je pokrywką. Smakowite z chrupiącą skórką. Zapraszam!
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Pieczone krojone ziemniaki – składniki:
3 średniej wielkości ziemniaki
50 ml oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
suszony tymianek
natka pietruszki
Pieczone krojone ziemniaki – wykonanie:
Ziemniaki całe ze skórką wyszoruj pod ciepłą bieżącą wodą i osusz. Naczynie, w którym będziesz zapiekać ziemniaki posmaruj olejem. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry pozostawiając niepokrojone u spodu. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj olej z przyprawami i za pomocą pędzelka posmaruj dokładnie ziemniaki. Wstaw tak przygotowane ziemniaki do piekarnika i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu oprósz natką pietruszki. Ciesz się smakiem pysznych kartofelków!
Smacznego!
Lidka



