Sernik wiedeński

Autor Pieprzyć z Fantazją

Klasyczny sernik bez kruchego spodu. To dzięki Janowi III Sobieskiemu sernik w Polsce stał się bardzo popularny.

Wydaje mi się, że Jan III Sobieski był wielkim smakoszem, a to serniczek a to kawa, to dzięki niemu możemy cieszyć nasze podniebienia takimi smakołykami. W korespondencjach Sobieskiego i Marysieńki możemy znaleźć wiele wzmianek o kulinariach. Sernik wiedeński to klasyka wśród serników, a prawdopodobnie to właśnie po powrocie z Wiednia króla Jana III Sobieskiego ten wypiek zagościł w kuchni polskiej.
Piekąc sernik ważne jest jakiego sera użyjemy. Mając do wyboru tylko w wiaderkach należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu. Im bardziej tłusty tym chętniej powinniśmy po niego sięgnąć. Jednak najlepszy będzie ser, który kupimy na wagę lub w kostce i własnoręcznie zmielimy. Czasami możemy mieć szczęście i kupić pyszny i już zmielony ser gotowy do wypieków…miewam takie sytuacje 🙂 Nic nie przebije sera zrobionego w domowych warunkach z mleka prosto od krowy. Ja jednak już nie mam możliwości nabycia takiego sera, ponieważ rodzice już dawno nie mają krówki, ja nie mam gdzie trzymać krówki a koleżanki, co mają krówki mieszkają za daleko.
Swój sernik wiedeński możesz polać polewą lub oprószyć tylko cukrem pudrem. Ja z miłości do polew różnego rodzaju ozdobiłam go polewą czekoladową. Wyszło smacznie!
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Sernik wiedeński – składniki:

1200 g sera białego trzykrotnie zmielonego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
7 jajek rozm. L
1 łyżka cukru wanilinowego
kilka kropel ekstraktu lub olejku waniliowego
1 szklanka drobnego cukru (szklanka 250ml)
200 g masła
Na polewę:
100 g masła
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru
100 g czekolady mlecznej
1 płaska łyżeczka żelatyny

Sernik wiedeński – wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wymieszaj ser z mąką pszenną, skrobią ziemniaczaną i masłem. Niewielkimi porcjami dodawaj masę jajeczną . Gdy już wymieszasz wszystkie składniki wylej masę serową do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepszy rozmiar formy do tych proporcji to forma o średnicy 23 cm, ale możesz użyć również formy o średnicy 26 cm – sernik będzie trochę niższy. Piekarnik ma być nagrzany do temperatury 150 stopni grzałka góra-dół. Na samo dno piekarnika wstaw naczynie z gorącą wodą. Ciasto piecz ok. 100 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw zamknięte drzwiczki przez ok. 1 godzinę. W rondelku rozpuść masło, połamaną czekoladę, dodaj cukier i kakao. W 1/4 szklance gorącej wody rozpuść żelatynę i dodaj do polewy, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Polej polewą sernik i wstaw do lodówki.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x