Sernik z jagodami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Sernik to takie nasze dobro narodowe, tradycja kulinarna znana w każdym domu.

Jednak nie ma wyłącznie jednego przepisu na sernik. Na zimno, pieczony, z owocami, z czekoladą, ciasteczkami, mlekiem w proszku czy skondensowanym. Wiele z tych przepisów możesz znaleźć u mnie na blogu wpisując w lupkę „sernik”. Tym razem upiekłam sernik z jagodami. Ostatnie lato obfitowało w moich stronach w jagody i mam je przetworzone w słoikach lub zamrożone. Sernik jest chyba najbardziej wdzięcznym ciastem jak dla mnie oczywiście, by przemycić w nim jagody i by ich smak został doceniony. Przy tak upieczonym cieście uzyskałam pożądany efekt i z całego serca zachęcam do wypróbowania przepisu. Czasami podczas pieczenia z sera wypłynie serwatka i tym samym ciasto będzie mokre, proszę tym się nie zniechęcać.

Użyłam jagód mrożonych i nie rozmrażałam ich przed połączeniem z serem. Z racji, że jagody w cukrze miałam w różnej wielkości słoiczkach, to wybrałam najmniejszy, by ozdobić wierzch. Możesz jednak użyć innych owoców jak jagody, myślę że borówki sprawdzą się podobnie jak jagody. Jeśli masz pytania dotyczące wypieku, to pisz w komentarzu lub >>Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Sernik z jagodami – składniki:

Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
2 jajka rozm. L

Masa serowa:

1 kg sera najlepiej trzykrotnie zmielonego
20 dkg cukru
3 łyżki mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cytrynowego
starta skórka z cytryny
200 ml śmietany 18%

250 g jagód

Na wierzch:
50 ml jagód w cukrze
1 łyżeczka żelatyny
200 ml śmietany kremówki
kilka kropel cytryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny

Sernik z jagodami – wykonanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wyłóż tortownicę (ja miałam tortownicę o średnicy 24 cm). Podpiecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w 180 stopniach.
Składniki na masę serową wymieszaj dokładnie (ja użyłam miksera) i dodaj jagody. Delikatnie wymieszaj po dodaniu owoców i wylej na podpieczone ciasto. Dwukrotnie opuść blaszkę z ciastem na blat – wystarczy z wysokości 10 cm aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 1 godzinę i 30 minut. Pozostaw w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach przez ok. 30 minut, a po tym czasie otwórz piekarnik i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Wierzch stanowi bita śmietana i żelka z jagód w cukrze. Ubij kremówkę na sztywno z cukrem pudrem, w trakcie ubijania dodaj kilka kropel cytryny. Żelatynę namocz w ok. 30 ml gorącej wody i mieszaj do jej rozpuszczenia i ostudzenia. Wlej żelatynę do śmietany. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdób wierzch wedle własnego upodobania. Do zrobienia żelki przygotuj żelatynę tak samo jak w przypadku śmietany. Połącz rozpuszczoną żelatynę z jagodami w cukrze i poczekaj do momentu aż zacznie tężeć. Wylej żelkę na ciasto i wstaw sernik do lodówki.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x