Tradycyjny biszkopt przełożony bitą śmietaną z czekoladą i truskawkami.
Biszkopt każdemu jest znany. Wielkim osiągnięciem gospodyń był biszkopt wysoki i ważne było, by nie opadł. Piekę biszkopty często na placki do ciasta i nie zależy mi na wielkości, ponieważ w moim cieście ma być wyczuwalna masa, którą ciasto przekładam. Wysokie biszkopty pozostawiam tortom, więc piekę je z 3 lub 4 jajek. Zdarza mi się również nie rozdzielać żółtek od białek i ubijać je razem z cukrem. Biszkopt piecze się rewelacyjnie, jest puchaty i nie jest zapadnięty. Tu opisałam tradycyjne wykonanie.
Przełożyłam biszkopt masą ze śmietanki i czekolady. Wyszło smacznie! Dodatek owoców wzbogacił smak ciasta. Smak tkwi właśnie w prostocie.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Ciasto śmietankowo – czekoladowe – składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500 ml śmietanki do ubijania
150 g białej czekolady
200 g owoców np. truskawek
1 łyżeczka żelatyny (z górką)
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
1 łyżka kakao np. Puchatek
1 łyżka masła
2-3 łyżki wody
1 płaska łyżeczka żelatyny
Ciasto śmietankowo – czekoladowe – wykonanie:
Upiecz biszkopt. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubij białka ze szczyptą soli i małymi porcjami dodawaj cukier. Gdy piana będzie lśniąca dodawaj po jednym żółtku i wciąż ubijaj. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj olej i wymieszaj z ciastem. Piecz biszkopt w blaszce 26cm średnicy w 180 stopniach grzałka góra – dół przez ok. 35 minut ( do mocnego zarumieniania się). Po wyłączeniu piekarnika pozostaw ciasto w piekarniku nie otwierając drzwiczek przez ok. 10 minut, po tym czasie uchyl drzwiczki.
Krem. W garnku podgrzej 150 ml śmietanki i rozpuść w niej czekoladę. Odstaw do ostudzenia. Połącz rozpuszczoną czekoladę z 350 ml zimnej śmietanki i ubij na puszystą masę. Żelatynę namocz w 30 ml gorącej wody i wymieszaj do rozpuszczenia jak napęcznieje. Wlej ostudzoną i rozpuszczoną żelatynę. Przed wylaniem na ciasto wstaw ubitą śmietanę do lodówki. Pokrój owoce i wymieszaj ze śmietanką. Przekrój biszkopt na dwie części. Wyłóż na pierwszą część ubitą śmietankę i przełóż drugą częścią ciasta.
Polewa. W garnku podgrzej wodę, dodaj masło i rozpuść. Dodaj połamaną czekoladę i słodkie kakao. Wymieszaj wszystko i dodaj żelatynę rozpuszczoną w 30 ml wody. Odstaw polewę do ostygnięcia i polej nią ciasto gdy już będzie zimna.
Smacznego!
Lidka
Ależ to wygląda smakowicie, dobrze, że jest niedzielny wieczór, bo małżonek by poleciał do sklepu po składniki 😉