Idealne ciasto do filiżanki kawy. Słodkie, ale również delikatnie kwaśne dzięki cytrynie.
Proste w przygotowaniu ciasto zachwyci Was prostotą oraz cudownym smakiem. Upiecz koniecznie ciasto w większej formie, ponieważ świetnie prezentuje się niższe a nawet lepiej smakuje. Idealne na zwykły weekend oraz niezwykłe dni świąteczne np. Wielkanoc.
Pisząc, że „ciasto jest idealne do filiżanki kawy” swoją opinię oparłam na opinii moich gości. To prawda, że mały słodko – kwaśny kawałeczek ciasta świetnie komponuje z małą czarną lub małą czarną z mlekiem. Jednak to ciasto również uzależnia, bo po zjedzeniu jednego kawałka sięga się po drugi 🙂
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Ciasto cytrynowe – składniki:
3 jajka
300 ml cukru
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru wanilinowego
sok i skórka z 2 cytryn
300 ml mąki pszennej
Dodatkowo:
250 ml cukru pudru
sok z cytryny
skórka z cytryny
Ciasto cytrynowe – wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Formę o wymiarach 24×35 cm (+-) wyłóż papierem do pieczenia.
W misce ubij na puszystą pianę jajka z cukrem. Masa ma być prawie biała. Dodaj jogurt naturalny, olej, sok i skórkę z cytryn. Wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, odmierz cukier waniliowy i połącz z ciastem. Wymieszaj delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki.
Wlej ciasto do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia. Z wysokości ok. 5 cm opuść trzykrotnie ciasto z formą na blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piecz ciasto ok. 40-50 minut aż wierzch ciasta będzie zarumieniony. Wyłącz piekarnik, pozostaw w nim ciasto na ok. 5-10 minut i po tym czasie wyjmij.
Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny aż uzyskasz lejącą się konsystencję lukru. Polej lukrem ciasto i zetrzyj na wierzch skórkę z cytryny.
Smacznego!
Lidka