Kotlety mielone w sosie pomidorowym z whisky

Autor Pieprzyć z Fantazją

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone, to podsuwam Ci pomysł jak podać je w inny i bardzo smaczny sposób.

Z pewnością wykonanie różni się od naszych tradycyjnych mielonych, ale zachęcam wypróbować ten przepis. Kotlety są bardzo smaczne natomiast sos z dodatkiem whisky komponuje wyśmienicie.
Do zrobienia kotletów możesz użyć mięsa mielonego mieszanego, ale sprawdzi się świetnie mięso mielone wołowe czy nawet jagnięce. Do sosu dodaj whisky, ale jeśli jej nie masz to kieliszek wódki wystarczy. Faktem jest, że whisky ma swój specyficzny aromat, którego nie ma biały trunek. Kotlety w sosie możesz podać z opiekanymi ziemniakami, tłuczonymi lub kaszą.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Kotlety mielone w sosie z whisky – składniki:

400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego lub wołowego
50 ml bułki tartej
150 ml śmietanki 36%
1 jajko
1 łyżeczka musztardy np. dijon
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka oregano
sól, czarny pieprz
olej do smażenia
Sos:
1 puszka pomidorów w puszce
1 cebula
1 marchew
mały kawałek selera korzeniowego ok. 50 g
50 ml whisky
1 łyżeczka musztardy np. dijon
2 ząbki czosnku
100 ml wody
natka pietruszki
sól, pieprz, oregano
3-4 łyżki oleju

Kotlety mielone w sosie z whisky – wykonanie:

Kotlety
Wymieszaj bułkę tartą ze śmietanką i pozostaw do momentu aż bułka wchłonie płyn. Dodaj musztardę, wbij jajko i dodaj mięso. Cebulę pokrój w kostkę i zrumień na oleju a następnie dodaj do składników na kotlety. Wszystko wymieszaj, zrób kotlety i obsmaż do zrumienienia z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Odstaw na czas robienia sosu.

Sos
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew i selera. Smaż wszystko przez ok. 5 minut. Dodaj pomidory i zagotuj sos. Wlej whisky i gotuj sos bez przykrycia ok. 5 minut. Podlej wodą i zagotuj. Dodaj musztardę, oregano, sól, pieprz i natkę pietruszki.

Kotlety przełóż do sosu i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzany do 180 stopni.

Smacznego!
Lidka



5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x