Kålpudding – zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego.

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszna zapiekanka z białej kapusty i mięsa mielonego. Tradycyjne szwedzkie danie – kålpudding.

W Polsce popularne są gołąbki i ta właśnie zapiekanka nieco przypomina nasze gołąbki lub ostatnio bardziej znane zapiekanki gołąbkowe. Kålpudding to popularna w kuchni szwedzkiej zapiekanka z białej kapusty z dodatkiem mięsa mielonego. 'Kål’ w języku szwedzkim znaczy 'kapusta’ Podaje się ją z ziemniakami lub borówką. Przyznam, że jest bardzo smaczna i dlatego chciałam podzielić się z Wami tym przepisem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją w wersji polskiej, czyli z sosem pomidorowym.
Do zrobienia takiej zapiekanki możecie użyć mięsa mielonego wołowego, mieszanego wołowo-wieprzowego lub wieprzowego. Przygotowanie nie jest skomplikowane, tu trzeba wymieszać, tam doprawić, pokroić czy poszatkować.
W wersji oryginalnej do kapusty i do mięsa powinno się dodać syrop, a do samego mięsa jeszcze skoncentrowany bulion wołowy lub cielęcy. W wielu szwedzkich przepisach można zauważyć dość często składniki typu właśnie skoncentrowany bulion.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego (kålpudding) – składniki:

600g białej kapusty
2 cebule
400 g mięsa mielonego
150 ml śmietanki 36%
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego i białego
olej roślinny
masło

Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego (kålpudding) – wykonanie:

Kapustę poszatkuj lub pokrój nożem. Na patelni na rozgrzanym maśle zeszklij pokrojoną w kostkę jedną cebulę i dodaj kapustę. Możesz dodać 2 łyżki oleju. Mieszaj wszystko do momentu aż kapusta zmniejszy objętość. Przypraw do smaku solą.

W misce wymieszaj mięso mielone ze śmietanką, sosem sojowym, pieprzem czarnym i białym, mielonym zielem angielskim, solą i zeszkloną na oleju pokrojoną w kostkę cebulą.

Naczynie do zapiekania posmaruj olejem i wyłóż połowę smażonej kapusty, na to mięso mielone i przykryj całość drugą połową smażonej kapusty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Jeśli kapusta zacznie się przypalać, to przykryj całość pokrywką od naczynia lub folią aluminiową.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x