Tarta brokułowa z serami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszna wytrawna przekąska lub z dodatkiem surówek bezmięsne danie główne.

Tarta z pewnością jest pysznym urozmaiceniem domowego menu. Idealnie sprawdza się podczas świąt, spotkań w większym gronie. Upiekłam tartę, której głównym składnikiem był brokuł. Dodatek serów podkreślił delikatnie smak i finalnie wyszło bardzo pyszne wytrawne ciasto. Użyłam tu trzech rodzajów serów: fetę, parmezan i gouda. Jeśli nie masz właśnie takich serów, to możesz je zamienić na inne, ale pozostawiłabym fetę, ponieważ świetnie komponuje smakowo z brokułem.
Podczas pieczenia ciasta zdaj się trochę na własne oko i intuicję i obserwuj ciasto, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Jeśli tarta, spód do tarty zarumieniły się to oznacza, że pora wyjąć z piekarnika. Dopraw farsz do własnego smaku, może lubisz dodatek jakiegoś świeżego zioła np. tymianku? Śmiało dodaj.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Tarta brokułowa z serami – składniki:

Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
1/2 łyżeczki soli
120 g masła
1 łyżka zimnej wody
Farsz:
200 g świeżego brokuła
150 g sera feta
3 jajka
250 ml tłustej śmietanki 36%
100 g tartego parmezanu
100 g tartego żółtego sera np. typu gouda
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Tarta brokułowa z serami – wykonanie:

Brokuła podziel na małe różyczki i zblanszuj.
Wymieszaj mąkę, sól i masło. Zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj zimną wodę. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik nastaw na 200 stopni. Tortownicę nasmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i wyłóż do tortownicy. Nakłuj w kilku miejscach ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut – do zarumienienia. W tym czasie przygotuj farsz.
Ubij jajka i dodaj śmietankę, wciąż ubijaj. Wsyp tarte sery, sól, pieprz i wymieszaj. Wylej masę na podpieczony spód. Kawałki brokuła wbij do masy i oprósz kruszoną fetą. Piecz jeszcze ok. 15 minut lub do momentu aż masa zetnie się.

Smacznego!
Lidka

Możesz również lubić

Translate »