Coś dla kochających chipsy, ale troszkę w zdrowszej wersji.
Chipsy lubię od czasu do czasu skosztować, bo nie najeść się nimi. Nie są owiane dobrą sławą, zresztą słusznie. Jest wiele domowych sposobów na ich przygotowanie z ziemniaków, ale ja podsunę pomysł na wykonanie chipsów z placków tortilli.
Niejednokrotnie zdarzyło Ci się pewnie znaleźć osamotnione krążki w ilości 1 lub 3 sztuk lub nawet całe opakowanie. Z pewnością żal było wyrzucać je, bo np. zeschły się lub data zbyt szybko uciekła. To jest zbyt smaczny pomysł, by go nie wypróbować. Przyprawiając je do smaku daj się ponieść swoim kubkom smakowym.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Chipsy z tortilli – składniki:
ok. 50 g masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
zioła: np. bazylia, oregano, natka pietruszki, koperek
tarty żółty ser
Chipsy z tortilli – wykonanie:
Placki tortilli pokrój w małe trójkąty, najpierw na połowę, później na cztery itd. aż uzyskasz małe kawałki wielkością przypominającą chipsy. W rondlu roztop masło i dodaj przyprawy. Możesz je dodać wedle własnego smaku zmieniając ilości. Zioła w przepisie podałam do wyboru. Wymieszaj przyprawy z masłem a następnie połącz z kawałkami tortilli. Wymieszaj tak, by każdy kawałek był chociaż trochę obtoczony w maśle. Wyłóż kawałki tortilli na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 do momentu delikatnego zarumienienia się sera.
Podawaj z ulubionym dipem.
Smacznego!
Lidka