Rolada marchewkowa

Autor Pieprzyć z Fantazją

3 lutego obchodzony jest Dzień Ciasta Marchewkowego. Znane na całym świecie, uwielbiane w Anglii i USA również w Polsce ma swoich wielbicieli.

I to całkiem zasłużenie! Dzięki marchewce ciasto jest miękkie, wilgotne oraz cudownie aromatyczne dzięki przyprawom korzennym. Z pewnością jest to jedno z moich ulubionych ciast. Na blogu Pieprzyć z Fantazją znajdziesz również przepis na przekładane ciasto marchewkowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością osoby będące na początku przygody z pieczeniem poradzą sobie z nim znakomicie. Może odrobinę wyższy poziom trudności stanowi rolada, ale poradzisz sobie z tym. Naszykuj ściereczkę kuchenną i połóż ją na stole. Po wyjęciu ciasta z piekarnika złap wystający kawałek pergaminu i zsuń z blachy na ścierkę. Złap za dwa końce pergaminu i przekręć na drugą stronę. Ciasto ułóż w miarę równo na ścierce. Ściągnij ostrożnie papier i zacznij rolować ciasto razem ze ścierką. Ot cała robota! Pozostaw tylko do całkowitego ostudzenia, by masa nie wypłynęła później z rolady.
Ważne jest również by w odpowiednim momencie wyjąć ciasto z piekarnika. Nie może się zbyt wysuszyć, ponieważ przy rolowaniu może się połamać. Przed wyjęciem oceń wizualnie czy czas wskazany w przepisie był odpowiedni dla Twojego ciasta, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Rolada marchewkowa – składniki na ciasto:

150 g startej marchwi
2 jajka
200 ml cukru
50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
200 ml mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu

Rolada marchewkowa – składniki na masę:

200 g białego serka śmietankowego typu Philadelphia
50 g miękkiego masła
100 ml cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z limonki
skórka otarta z limonki

Rolada marchewkowa – wykonanie:

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  2. Jajka i cukier ubij na puszystą masę i dolej olej. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie razem z przyprawami dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jeśli ma dużo soku to nadmiar odciśnij. Przed dodaniem do ciasta marchew powinna mieć wagę 150 g. Połącz marchew z ciastem i dokładnie wymieszaj.
  4. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę marchewkową równomiernie. Piecz z termoobiegiem ok. 7 minut a przy grzałce góra – dół ok. 12 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika wyłóż ciasto na ściereczkę i pozbądź się papieru do pieczenia. Zwiń w zgrabny rulon i odstaw do ostudzenia.
  6. Przygotuj masę. Zmiksuj masło z cukrem pudrem, dodaj serek śmietankowy i aromat waniliowy. Wlej sok z limonki i zetrzyj skórkę z całego cytrusa. Zmiksuj na gładką masę i przełóż roladę.
  7. Wstaw ciasto do lodówki, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!
Lidka

4 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
iza
9 miesięcy temu

lubię takie ciasta

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x