3 lutego obchodzony jest Dzień Ciasta Marchewkowego. Znane na całym świecie, uwielbiane w Anglii i USA również w Polsce ma swoich wielbicieli.
I to całkiem zasłużenie! Dzięki marchewce ciasto jest miękkie, wilgotne oraz cudownie aromatyczne dzięki przyprawom korzennym. Z pewnością jest to jedno z moich ulubionych ciast. Na blogu Pieprzyć z Fantazją znajdziesz również przepis na przekładane ciasto marchewkowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością osoby będące na początku przygody z pieczeniem poradzą sobie z nim znakomicie. Może odrobinę wyższy poziom trudności stanowi rolada, ale poradzisz sobie z tym. Naszykuj ściereczkę kuchenną i połóż ją na stole. Po wyjęciu ciasta z piekarnika złap wystający kawałek pergaminu i zsuń z blachy na ścierkę. Złap za dwa końce pergaminu i przekręć na drugą stronę. Ciasto ułóż w miarę równo na ścierce. Ściągnij ostrożnie papier i zacznij rolować ciasto razem ze ścierką. Ot cała robota! Pozostaw tylko do całkowitego ostudzenia, by masa nie wypłynęła później z rolady.
Ważne jest również by w odpowiednim momencie wyjąć ciasto z piekarnika. Nie może się zbyt wysuszyć, ponieważ przy rolowaniu może się połamać. Przed wyjęciem oceń wizualnie czy czas wskazany w przepisie był odpowiedni dla Twojego ciasta, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Rolada marchewkowa – składniki na ciasto:
150 g startej marchwi
2 jajka
200 ml cukru
50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
200 ml mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
Rolada marchewkowa – składniki na masę:
200 g białego serka śmietankowego typu Philadelphia
50 g miękkiego masła
100 ml cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z limonki
skórka otarta z limonki
Rolada marchewkowa – wykonanie:
- Nastaw piekarnik na 200 stopni.
- Jajka i cukier ubij na puszystą masę i dolej olej. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie razem z przyprawami dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jeśli ma dużo soku to nadmiar odciśnij. Przed dodaniem do ciasta marchew powinna mieć wagę 150 g. Połącz marchew z ciastem i dokładnie wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę marchewkową równomiernie. Piecz z termoobiegiem ok. 7 minut a przy grzałce góra – dół ok. 12 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika wyłóż ciasto na ściereczkę i pozbądź się papieru do pieczenia. Zwiń w zgrabny rulon i odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj masę. Zmiksuj masło z cukrem pudrem, dodaj serek śmietankowy i aromat waniliowy. Wlej sok z limonki i zetrzyj skórkę z całego cytrusa. Zmiksuj na gładką masę i przełóż roladę.
- Wstaw ciasto do lodówki, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Lidka