Znakomity pomysł na danie główne czy przekąskę.
W towarzystwie mixu sałat ciasto taco będzie bardzo smacznym daniem głównym. Możesz przygotować je również jako przekąskę a podawaj wtedy z ulubionymi sosami czy nawet ketchupem. Tacopaj jest bardzo proste w przygotowaniu, ale za to bardzo efektowne. Najbardziej smakuje na ciepło, ale zachęcam by dać mu odpocząć po wyjęciu z piekarnika ok. 10-15 minut.
Przygotowując farsz możesz pominąć dodatki kukurydzy czy fasoli, ale w to miejsce będzie potrzebna większa ilość mięsa, czyli ok. 500 g. Ciesz się smakiem ciasta taco!
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Tacopaj – składniki:
Ciasto:
100 g masła
350 ml mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
zimna woda ok. 3-5 łyżek
Farsz:
350 g mięsa mielonego wołowego
200 ml tłustej śmietanki np. 36%
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki kukurydzy z puszki
2-3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
pomidorki koktajlowe
150 g żółtego tartego sera
przyprawy: gotowa przyprawa do taco lub sól, papryka słodka i ostra, kmin rzymski, oregano, pieprz czarny
Dodatkowo:
masło do smarowania formy, okrągła forma o średnicy 26 cm
2-3 łyżki oleju
Tacopaj – wykonanie:
Zagnieć składniki na ciasto, ale wodę dodawaj na końcu gdy ciasto nie będzie chciało się skleić. Dodaj wody tyle by powstała gładka i plastyczna kula ciasta. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim natłuszczoną masłem formę do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i następnie dodaj posiekany czosnek. Wszystko chwilę smaż i dodaj mięso wołowe. Gdy wołowina usmaży się przypraw do smaku gotową mieszanką tacos lub skomponuj z podanych przypraw mieszankę wedle własnych upodobań smakowych. Wlej śmietankę i gotuj chwilę aż uzyskasz gęstą konsystencję farszu. Dodaj kukurydzę i fasolę. Wszystko wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 225 stopni i na środkowej kratce grzałka góra-dół podpiecz ciasto (ok. 10 minut). Wyjmij ciasto i wyłóż farsz. Posyp farsz serem i na wierzchu powbijaj połówki pomidorków koktajlowych. Piecz całość ok. 20-25 minut.
Smacznego!
Lidka