Popularne ciasto Dakłas (Dacquoise) jest znakomitym deserem na uroczystości rodzinne, święta i mniej wystawne spotkania.
Upiekłam i ja! Jest to bardzo smaczne ciasto, a przepis swoje korzenie ma we Francji. Skupię się jednak na moich obserwacjach a nie na historii i pochodzeniu. Mam nadzieję, że pomogę Ci troszkę w chwilach wątpliwości podczas pieczenia.
Do zrobienia po raz pierwszy tego ciasta skusiły mnie białka, które pozostały mi z wcześniejszych wypieków. Upiekłam bezę i co dalej? Masa śmietanowa, mascarpone? To już było. I tak przez białka zaczęłam piec DAKŁAS. Pyszne ciasto, idealne na wszelkie rodzinne uroczystości czy nawet zwykłe weekendy.
Do upieczenia DAKŁAS będzie Ci potrzebna większa forma np. 23×35 cm (+-) Miałam masę krówkową o wadze 400 g i dodałam całą, ponieważ nie chciałam już sobie wymyślać następnej roboty „co zrobić ze 150 g masy krówkowej” 😉 Wyszło pysznie i też zachęcam to zrobić przy takim dylemacie.
Moi goście stwierdzili, że smakiem ciasto troszkę przypomina torty, które piekło się w latach 80-90, no nie mogę zaprzeczyć, ale tak jest. Niewiele przypomina, ale przypomina.
Pamiętaj, że biszkopt możesz nasączyć i nie musisz czekać by ciasto napiło się masy by zmiękło. Piekąc placek z kakao zdarza się upiec troszkę twardsze.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Ciasto Dakłas (Dacquoise)- składniki:
Beza:
3 białka
150 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto kakaowe:
3 jajka (białko i żółtko)
160 g cukru
70 ml oleju rzepakowego
70 ml wody
20 g kakao(2 łyżki)
120 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 30% lub 36% lub 40%
250 g masy krówkowej (może być również 400 g)
100 g orzechów włoskich (po wyłyskaniu)
100 g daktyli
Dodatkowo:
kakao
Ciasto Dakłas (Dacquoise)- wykonanie:
Beza:
Ubij białka ze szczyptą soli na puszystą pianę i stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa już będzie sztywna dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj, by połączyła się z białkami. Piecz bezę w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 1 godzinę, a po tym czasie otwórz drzwiczki i susz bezę przy włączonym piekarniku i otwartych drzwiczkach przez ok. 25 minut. Wyjmij bezę i odstaw do ostygnięcia. Teraz możesz upiecz biszkopt.
Biszkopt:
Wymieszaj suche składniki. Przedtem przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia by nie było żadnych grudek. Ubij całe jajka na puszystą i jasną masę, dodawaj stopniowo cukier, wlej olej i wodę. Gdy zmiksujesz już składniki mokre to pora by dodać składniki suche. Wymieszaj delikatnie szpatułką suche składniki z mokrymi i przelej do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy. Piecz biszkopt w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Krem:
Posiekaj drobno daktyle i orzechy. W misce zmiksuj razem mascaropne i śmietankę na puszystą masę, dodaj masę krówkową. Gdy masa ładnie połączy się wsyp orzechy i daktyle.
Przełożenie:
Jeśli upiekłeś zbyt suchy biszkopt zawsze możesz zrobić poncz i go nasączyć. Np. w 1/2 szklanki gorącej wody rozpuść 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej i wlej ok. 50 wódki lub whisky. Na biszkopt wyłóż całą masę i połóż na wierzch bezę. Delikatnie ją dociśnij i wstaw w chłodne miejsce na ok. 2-3 godziny. Przed podaniem oprósz kakao.
Smacznego!
Lidka
Uwielbiamy dacquoise w każdej postaci! 😍 Opcja z kakaowym ciastem w 100% do nas przemawia. Pozdrawiamy pięknie znad filiżanki aromatycznej kawy.
Co racja to racja. Koniecznie z pyszną kawusią! <3 Pozdrawiam!