Pyszny sernik orzechowy z dodatkiem masła orzechowego.
Sernik to klasyka polskich wypieków. Śmiem twierdzić, że w każdym domu ma swoich wielbicieli oraz że w każdym domu piecze się go odrobinę inaczej. Pamiętam jak robiła je mama…bez zeszytu z przepisami i bez internetu, bo raczej w latach 80-tych takiej wygody nikt z nas nie miał. Zawsze mama piekła serniki z sera zrobionego z mleka, które dawała codziennie nasza Mućka zamieszkała w obórce. Uwielbiałam słodki smak świeżo zrobionego sera i jadłam go rwąc kawałki ze świeżo zrobionej porcji. Mama zanim ten sernik upiekła mieliła starannie ser kilkukrotnie przez maszynkę.
Z biegiem lat wiele się zmieniło. Przyszły nowe pomysły na wypieki, fantazja kulinarna zaczęła ponosić chyba każdego. Dlaczego nie spróbować innego smaku sernika? No właśnie też dlatego upiekłam sernik z dodatkiem masła orzechowego. To właśnie masło świetnie zastąpiło zwykłe masło mleczne i dodatkowo dało smak oraz aromat orzechów. Do upieczenia ciasta możesz również użyć twarogu z wiaderka. Jednak zawsze a to zawsze powtarzam, że najlepszy jest ten ser w wiaderku, który ma wysoką zawartość tłuszczu.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Sernik orzechowy ( z masłem orzechowym) – składniki:
Na spód:
200 g ciastek digestive lub herbatników
50-80 g masła
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
6 jajek rozm. M
250 g masła orzechowego
250 ml śmietanki 36% lub 40%
250 ml cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mleka w proszku
Polewa:
2 łyżki masła orzechowego
50 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 36% lub 40%
Dodatkowo:
posiekane orzechy
Sernik orzechowy ( z masłem orzechowym) – wykonanie:
Ciastka zblenduj, masło rozpuść i połącz razem. Wyłóż ciastka z masłem do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma miała wymiary 24×24 cm. Ugnieć mocniej łyżką ciastka z masłem by uzyskać w miarę gładką powierzchnię. Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.
Żółtka i białka ubij z cukrem na puszysta masę. Wlej śmietankę i wciąż ubijaj. Dodaj masło orzechowe i całość mieszaj mikserem na wysokich obrotach. Dodaj ser, mleko w proszku i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj wszystko na gładką masę. Wylej na spód ciastkowy a następnie delikatnie z wysokości ok. 5 cm upuść blaszkę z ciastem aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 – 30 minut a po tym czasie przełącz na 150 stopni i piecz jeszcze ok. 1 godziny. Sprawdzaj czy skórka ciasta jest mocno zarumieniona. Gdy ciasto upiecze się wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek, a po ok. 30 minutach otwórz i nie wyjmuj do momentu aż piekarnik ostygnie.
Przygotuj polewę z masła, śmietanki i czekolady. Śmietankę podgrzej, dodaj masło i pokruszoną czekoladę. Mieszaj aż wszystkie składniki stworzą piękną i gładką masę. Ostudzoną wylej na sernik i posyp posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Lidka