Sos grzybowy

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszny sos grzybowy idealny do makaronu, kaszy, klusek śląskich czy kopytek.

Sezon na grzyby nie jest długi, więc łapie się każdą chwilę by pójść do lasu i je zebrać. Suszone, marynowane, mrożone, zupy, sosy, zapiekanki. Jest mnóstwo pomysłów by grzyby znalazły swoje smaczne zastosowanie w naszej kuchni. Najczęściej jednak gotuje się z nich potrawy wigilijne, dlatego też warto zaopatrzyć spiżarnię gdy tylko jest urodzaj na grzyby i nie martwić się w grudniu o nie. Mam to szczęście, że wszyscy w rodzinie uwielbiamy tego typu wyprawy, a później tylko zastanawiamy się się co z nich zrobić na obiad 🙂 Trzeba korzystać dopóki są, bo najsmaczniejsze potrawy są ze świeżych grzybów. Jednak mrożę dużo grzybów, a najwygodniej mrozi się borowiki, bo nie ma potrzeby wcześniej ich gotować.
Zapraszam na pyszny sos grzybowy!

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Sos grzybowy – składniki:

1 litr świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki)
150 ml gęstej tłustej śmietany
sól, pieprz
50 ml białego wytrawnego wina
natka pietruszki
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku

Sos grzybowy – wykonanie:

Grzyby oczyść w razie potrzeby opłucz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej połowę porcji masła i oliwy i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zacznie się szklić dodaj posiekany czosnek. Wszystko smaż aż cebula zacznie się delikatnie rumienić. Podlej wszystko winem, wymieszaj i poczekaj aż wino odparuje. Dodaj pozostałą część masła i oliwy oraz pokrojone grzyby. Smaż grzyby aż zmniejszą swoją objętość oraz puszczą soki, potrwa to ok. 6-8 minut. Wlej śmietanę i redukuj sos aż zgęstnieje, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x