Pachnące przyprawami korzennymi, soczyste, jesienne ciasto marchewkowe z dużą ilością kremu.
Już w średniowieczu marchew miała zastosowanie w kuchni. Cukier był dość drogi a marchewka okazała się tańszym słodkim składnikiem ciast oraz deserów. W ubiegłym wieku amerykanie docenili smak ciasta marchewkowego i tak też przepis na nie powędrował dalej a przez wiele lat ciasto zyskało również wiele wersji. Faktem jest, że w kuchni polskiej już dość dawno marchew miała zastosowanie w wypiekach np. piernik z marchwi, czyli wypieki tego typu popularne były w różnych częściach świata. Skupię się tu na cieście marchewkowym. Przepis na nie pochodzi ze szwedzkiej strony i skusiłam się upiec je w oryginalnej wersji bez odejmowania cukru. Dlaczego? Szwedzkie ciasta marchewkowe są bardzo słodkie, wilgotne i wystarczy nieduża porcja by zaspokoić głód na słodycze, ale muszę wspomnieć, że przy tym są smaczne. Bardzo często będąc w kafeterii zamawiam właśnie ciasto marchewkowe, by poczuć tę słodycz najczęściej przełamaną kremem na bazie serka i z dodatkiem limonki.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Ciasto marchewkowe – składniki:
300 g marchewki
100 ml brązowego cukru
2 łyżki mielonego cynamonu
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego imbiru
6 jajek
500 ml cukru pudru
250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka proszku do pieczenia
600 ml mąki pszennej
Na wierzch:
600 g serka śmietanowego typu Philadelphia
300 g miękkiego masła
kilka kropel aromatu waniliowego
400 ml cukru pudru
starta skórka z 2 limonek do dekoracji
Ciasto marchewkowe – wykonanie:
Forma do pieczenia o wymiarach 30×40 cm. Piekarnik 175 stopni.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach. Do miski z marchwią dodaj brązowy cukier, cynamon, kardamon i imbir. Odstaw na czas przygotowywania pozostałej części ciasta. W drugiej misce ubij jajka na puszystą masę z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem, następnie dodaj marchew z przyprawami, olej i wymieszaj. Wsyp
przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką na gładką masę. Wlej tak przygotowane ciasto do formy do pieczenia i piecz w dolnej części piekarnika przez ok. 40-45 minut lub do chwili, gdy będzie już całkiem upieczone (sprawdź patyczkiem)
Przygotuj masę z serka oraz masła. W misce utrzyj na puszystą masę masło z cukrem pudrem a następnie dodaj serek śmietankowy oraz aromat waniliowy. Wyłóż utartą masę na ostudzone ciasto, wyrównaj i zetrzyj na wierzch skórkę z limonki. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Lidka