Pyszna propozycja na proste danie z rybą.
Jeśli szukasz pomysłu na romantyczną kolację to podsuwam Ci bardzo smaczny i bardzo prosty pomysł na tego typu okoliczność. Oczywiście nie jest to przepis tylko i wyłącznie dla romantyków, ale dla nas Wszystkich. Nie zajmie Ci wiele czasu przygotowanie takiego obiadu po powrocie z pracy, dlatego też polecam go również przemęczonym głodomorom. Myślę, że jednak na blogu tych głodomorów nie brakuje 🙂
Kilka słów o kremowym sosie. Wybierz tłustą śmietankę przeznaczoną do sosów. Redukcja śmietanki zagęści sos i dzięki temu uzyskasz kremową konsystencję. Nie gotuj łososia zbyt długo, żeby nie wyschło mięso. Pokrojonym kawałkom wystarczy ok. 3-4 minut gotowania. Przyprawiaj do smaku na samym końcu po dodaniu parmezanu. Jeśli szukasz innego pomysłu na makaron z rybą zapraszam na makaron z dorszem pod pierzynką z bułki tartej – bajka w smaku!
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Makaron z łososiem – składniki:
300 g makaronu tagliatelle
200 g surowego łososia bez skóry
3 garści świeżych liści szpinaku
100 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki startego parmezanu
300 ml śmietanki 36%
sól, pieprz czarny
1 łyżka masła
1 mała szalotka
Makaron z łososiem – wykonanie:
W głębokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną drobno szalotkę, wlej wino i redukuj płyn przez chwilę. Wlej śmietankę i gotuj na średniej mocy ogniu. Dodaj łososia pokrojonego w kostkę i liście szpinaku i gotuj ok. 3-4 minut. Wsyp następnie parmezan, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. W drugim garnku ugotuj makaron a’ldente wg zaleceń producenta na opakowaniu. Odlej wodę pozostawiając jej odrobinę do sosu. Wymieszaj makaron z sosem, a jeśli okaże się zbyt gęsty podlej wodą z gotowania makaronu. Przed podaniem oprósz parmezanem.
Smacznego!
Lidka