Szakszuka

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Niedziela ma to do siebie, że można przygotować sobie śniadanie „na bogato”. 
Z racji większej ilości wolnego czasu staram się, by pierwszy posiłek tego dnia był wyjątkowy. 
Naoglądałam i naczytałam się o szakszuce, czyli jajkach gotowanych w pomidorach. Różne były pomysły na  jej wykonanie. Zrobiłam jednak wedle własnego smaku 🙂 
Składniki:

* 2-3 jajka
* 1 puszka pomidorów
* 1 mała cebulka
* 2 ząbki czosnku
* szczypiorek
* kmin rzymski
* sól, pieprz
* masło
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym maśle. Dodałam pomidory w puszce, sól i kmin rzymski. W trakcie gotowania pomidorów przecisnęłam przez praskę czosnek.
Kiedy już wszystko zaczęło wrzeć zmniejszyłam ogień i łyżką zrobiłam wgłębienia, w które wbiłam jajka. 
Przykryłam pokrywką i poczekałam aż białko zetnie się. 
Przed podaniem posypałam danie szczypiorkiem i oprószyłam pieprzem.
Śniadanie było przepyszne! Uwielbiam kiedy wbijam widelec w jajko i wycieka z niego płynne żółtko. 
Notatki:
* robiłam szakszukę również bez dodatku kminu a z ziołami prowansalskimi – była pyszna
Smacznego również Wam życzę 🙂
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x