Cześć!
Jeden z szybszych obiadów zaraz po powrocie z pracy albo pomysł na śniadanie.
Naleśniki tym razem na słodko.
Zabrałam się za naleśniki na dwie patelnie.
Smaży się błyskawicznie i nie czekam nad jednym naleśnikiem aż mi się zrumieni. Do smażenia użyłam masła. Do przełożenia miałam waniliowy ser w wiaderku i własnej roboty dżemik truskawkowy oraz bitą śmietanę.
Do osłodzenia polałam syropem z czarnej porzeczki też własnej roboty 🙂
Składniki:
* mleko 2 szklanki
* 1 jajko
* pół łyżeczki sody
* mąki…tyle, żeby ciasto było lejące i kleiste
* cukier wanilinowy pół opakowania
* sól, cukier
* 1 budyń waniliowy
* masło do smażenia
Wszystkie składniki połączyłam i roztrzepałam trzepaczką do jajek. W taki sposób pozbyłam się grudek.
Ciasto w konsystencji ma być lejące i nie za rzadkie.
Smażyłam na natłuszczonej i mocno rozgrzanej patelni z obydwu stron aż naleśniki się zarumieniły.
Smacznego!
Lidka