Solanka do wędzonki

Autor

Cześć!

No to robota zrobiona!

Przed świątecznie z aromatem i po starowiejsku.

Od kilku lat mamy w zwyczaju robić swoje wędliny.

Solanka:

* na 9 litrów wody 660 g soli peklowej
* 1 torebka liści laurowych
* 1 torebka ziela angielskiego

* główka czosnku

Podgrzałam część wody z solą. Kiedy sól się rozpuściła dolałam pozostałą jej część.
Wrzuciłam ziele, liść i rozgniecione ząbki czosnku (wraz z łupiną).

Zalałam tak przygotowaną solanką wcześniej oczyszczone i przygotowane mięso.

Testowałam różne dodatki do solanki, ale najbardziej smakuje nam w domu wędzonka moczona w najzwyklej przygotowanej solance z liściem, zielem i czosnkiem.

Na tym moja praca skończyła się. Przez tydzień jak mięso leżakowało w solance mąż przekręcał je, żeby przeszło smakami z solanki.

Nie zdarzyło mi się nastrzykiwać mięsa, bo jak do tej pory pięknie się wędziło i w środku było różowe.

Dziś był wielki dzień – WĘDZENIE. I jak za każdym razem jak małżonek wędzi, padał deszcz i było okrutnie zimno.

Pozdrawiam

Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x