Pizza z mięsem mielonym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Kocham pizzę pod każdą postacią i z różnymi dodatkami.

Troszkę odmieniłam moją pizzę i zrobiłam ją z mięsem mielonym. Wymieszałam również dwa rodzaje mąki do ciasta. Smakowo fajnie to komponowało z farszem.

Ciasto


* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka mąki żytniej
* 2/3 szklanki ciepłej wody
* 2 dkg drożdży
* sól i cukier po 1/3 łyżeczki
* łyżka oleju

Z wody, drożdży i cukru zrobiłam zaczyn. Jak drożdże wyrosły dodałam je do pozostałych składników. Wyrobiłam ciasto i podzieliłam je na 2 części. Rozwałkowałam i wyłożyłam na blachę do pieczenia (średnica 28 cm).

Nałożyłam farsz:


* 30 dkg mięsa mielonego
* 1 cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* 3/4 puszki krojonych pomidorów
* papryka słodka i ostra, sól
* 1/2 papryki czerwonej surowej


Mięso mielone podsmażyłam i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyłam i dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę.
Przemieszałam wszystko i wlałam pomidory w puszce. Całość jeszcze chwilkę trzymałam na ogniu.
Posoliłam do smaku i dodałam papryki w proszku:1/2 łyżeczki ostrej i tyle samo słodkiej.

Farsz wyłożyłam na ciasto i zapiekałam w piekarniku w 200 stopniach na przedostatnich szczebelkach przez ok 20 minut.

Po tym czasie wyciągnęłam już upieczoną pizzę i podawałam z sosem czosnkowym przepis.

Notatki:
* miałam mięso mielone wieprzowe, polecam również wołowe mięso mielone
* zamiast pomidorów z puszki można samemu pokroić 2 średniej wielkości pomidory
* można zwiększać lub zmniejszać składniki dodatków
* doprawiać wedle własnego smaku
* można posypać mozzarellą
* tu wymieszałam dwa rodzaje mąki, można ciasto zrobić z samej pszennej albo z samej żytniej
* blaszka 28 cm średnicy
* podałam składniki na 2 pizze

Smacznego!

Lidka

0 0 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Margaretta
5 lata temu

Ciekawa odmiana…pierwszy raz widzę taką pizzę

Translate »
6
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x