Cześć!
Kiedyś dawno temu, natknęłam się na fajny przepis na szpinakowe kluski podawane z sosem pomidorowym.
Początkowo jak zaczynałam je robić rozpadały się podczas gotowania. Jednak im częściej robiłam tym wychodziły zgrabniejsze i szpinak wcale się nie odklejał od ciasta.
To co mogę doradzić to to, żeby szpinak był dobrze odsączony z wody.
Miałam mrożone liście szpinaku. Jak rozmroziłam je, to zwyczajnie wyciskałam dłońmi.
Posiekałam i zblendowałam.
Ciasto na kluski:
* 15 dkg mrożonego szpinaku
* 10 dkg mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* 10 dkg sera białego
* przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy
* 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Wszystkie składniki zagniotłam i uformowałam wałek podobnie jak na kopytka. Obtoczyłam wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba gotować jeszcze ok 1-2 minut.
Odcedziłam.
Zrobiłam sos pomidorowy:
* 1 puszka pomidorów
* 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
* 1 łyżka masła
* 2 ząbki czosnku
* sól, cukier
* żółty starty ser do posypania
Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i wycisnęłam 2 ząbki czosnku. Dolałam przecier i pomidory z puszki. Zagotowałam i przyprawiłam solą i cukrem.
Gotowy prosty i szybki sos pomidorowy.
Sos wylałam do naczynia i wyłożyłam kluseczki. Zapiekłam pół godzinki w 200 stopniach i po wyjęciu posypałam startym żółtym serem.
Pycha!
Uwielbiamy takie smaki. Miłośnikom szpinaku jak najbardziej polecam. Natomiast Ci, którzy nie przepadają, niech skosztują choć odrobinę, może się przekonają 😉
Z moich obserwacji:
* z powodzeniem można użyć świeżych liści szpinaku. Uprzednio tylko je zblanszować, odcisnąć z wody i drobno posiekać.
* do sosu pomidorowego można dodać zioła wedle smaku
Smacznego!
Lidka