Zupa meksykańska

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Zupa na chłodne dni. Bardzo smaczna i sycąca.

Polubiłam ją już za same składniki a jak skosztowałam po raz pierwszy to wiedziałam, że będę ją robić często.

Składniki:

* 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 puszka pomidorów krojonych
* 1/2 puszki kukurydzy
* 2 marchewki
* 2 średniej wielkości ziemniaki
* 1/2 czerwonej papryki świeżej
* 1 duża cebula
* 4 – 5 ząbków czosnku
* 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
* 1-2 łyżki oleju
* przyprawy: sól. pieprz czarny, papryka ostra i słodka

Mięso mielone podsmażyłam razem z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia dodałam pokrojony drobniutko czosnek.

Do garnka wrzuciłam pokrojoną w pół talarki marchew i w kostkę ziemniaki i zalałam 0,5 l wody. Nastawiłam na gotowanie.

Kiedy mięso już podsmażyło się dodałam do gotujących się warzyw. Oprószyłam solą.

Kolejno dodawałam pomidory, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydzę. Pod koniec gotowania dopiero dodałam fasolę i i koncentrat pomidorowy.

Przyprawiłam do smaku solą, odrobiną pieprzu, 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1/2 ostrej.

Zupa do spożycia była gotowa za ok. 15 minut od ugotowania. Fajnie jest jak chwilkę odstoi i nabierze smaku.

Notatki:
* można zamiast pomidorów z puszki dodać 5 pomidorów świeżych
* nie zawsze dodaję kukurydzę

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Margaretta
4 lat temu

O mam pomysł na jutrzejszy obiad😃😃
DZIĘKUJĘ za inspirację 😍

Wlodek Piasecki
4 lat temu

Muszę taką ugotować .

Unknown
4 lat temu

Jutro taką robię 😊

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x