Biała kiełbasa zapiekana w piwie

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Święta już za pasem. Myśli kłębią się wokół świątecznego menu….

Ja osobiście już wstępny pomysł mam, ale nie zatwierdzony.

Będzie kilka dań w miniaturowych ilościach. Tak, żeby posmakować wiele a nie najeść się jak bąk i turlać się zamiast cieszyć aurą świąteczną.

Jednym z pomysłów są białe zapiekane kiełbaski w piwie.

Myślę, że taka forma podania kiełbasek przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi….kiełbasek.

Składniki :


* 3  białe surowe kiełbaski
* 1 duża albo 2 mniejsze czerwone cebule
* nieduża garść żurawiny suszonej
* 4 ząbki czosnku
* 100 ml jasnego piwa
* odrobina oleju do wysmarowania formy
* rozmaryn suszony a jak mamy to świeży
* majeranek

Kiełbaski ponakłuwałam wykałaczką, żeby nie popękały i przełożyłam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Posypałam suszonym rozmarynem, szczyptą majeranku, obłożyłam pokrojoną w pół talarki cebulą i posypałam żurawiną.

Zapiekałam w 180 stopniach pod przykryciem przez 20 minut. Po minionym czasie podlałam kiełbaski piwem i zdjęłam pokrywkę. Przez następne 40 minut piwo zredukowało swoją objętość pozostawiając po sobie smakowity zapach i smak w kiełbaskach.

Myślę, że pomysł spodoba się nie tylko smakoszom kiełbasek.

To jest pyszne!

Lidka

 

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x