Jajka w sosie tatarskim

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bardzo pyszny pomysł na jajka w sosie tatarskim. Idealna propozycja na święta wielkanocne i jako przekąska na imprezę.

Jak dla mnie takie wydanie jajek jest idealne!
Uwielbiam różnego rodzaju dodatki, a w tym przypadku pieczarki i ogórki dodają charakteru delikatnemu smakowi jaj.
Do sosu tatarskiego możesz użyć ogórków kiszonych lub konserwowych, mi osobiście bardziej smakują konserwowe. Zrób z tego co masz w lodówce i co smak Ci podpowiada.
Tego rodzaju przekąska z pewnością zagości u mnie na świątecznym stole.

Jakie składniki są potrzebne by zrobić jajka w sosie tatarskim?

4 – 5 jajek
1/2 słoiczka marynowanych pieczarek (słoik 280g)
1 duży albo 2 średnie ogórki kiszone albo korniszony
1 mała czerwona cebula
1 – 2 łyżki majonezu
sól, pieprz
szczypiorek, koperek

Jak zrobić jajka w sosie tatarskim?

  • w drobną kostkę posiekaj pieczarki, cebulę i ogórki
  • posiekaj 2 szczypiorki i odrobinę koperku
  • wymieszaj w misce wszystkie składniki i dodaj majonez
  • przypraw do smaku solą i pieprzem
  • ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na połowę
  • wyłóż na talerz połówki jajek i polej sosem
  • jako ozdoba może służyć koperek i szczypiorek

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Jajka są w mojej diecie wszechobecne i jadam je codziennie. W tej wersji również bardzo lubie

Marta
3 lat temu

Jajka w takim wydaniu to jedne z moich ulubionych i nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez nich. Zyskały uznanie całej mojej rodziny. Nie przepadam za eksperymentami kulinarnymi i najchętniej korzystam ze sprawdzonych przepisów. Ten już kilka lat temu wpisał się w nasze świąteczne menu 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x