Bardzo pyszny pomysł na jajka w sosie tatarskim. Idealna propozycja na święta wielkanocne i jako przekąska na imprezę.
Jak dla mnie takie wydanie jajek jest idealne!
Uwielbiam różnego rodzaju dodatki, a w tym przypadku pieczarki i ogórki dodają charakteru delikatnemu smakowi jaj.
Do sosu tatarskiego możesz użyć ogórków kiszonych lub konserwowych, mi osobiście bardziej smakują konserwowe. Zrób z tego co masz w lodówce i co smak Ci podpowiada.
Tego rodzaju przekąska z pewnością zagości u mnie na świątecznym stole.
Jakie składniki są potrzebne by zrobić jajka w sosie tatarskim?
4 – 5 jajek
1/2 słoiczka marynowanych pieczarek (słoik 280g)
1 duży albo 2 średnie ogórki kiszone albo korniszony
1 mała czerwona cebula
1 – 2 łyżki majonezu
sól, pieprz
szczypiorek, koperek
Jak zrobić jajka w sosie tatarskim?
- w drobną kostkę posiekaj pieczarki, cebulę i ogórki
- posiekaj 2 szczypiorki i odrobinę koperku
- wymieszaj w misce wszystkie składniki i dodaj majonez
- przypraw do smaku solą i pieprzem
- ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i przekrój na połowę
- wyłóż na talerz połówki jajek i polej sosem
- jako ozdoba może służyć koperek i szczypiorek
Smacznego!
Lidka
Jajka są w mojej diecie wszechobecne i jadam je codziennie. W tej wersji również bardzo lubie
Jajka w takim wydaniu to jedne z moich ulubionych i nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez nich. Zyskały uznanie całej mojej rodziny. Nie przepadam za eksperymentami kulinarnymi i najchętniej korzystam ze sprawdzonych przepisów. Ten już kilka lat temu wpisał się w nasze świąteczne menu 🙂