Żurek na wędzonce

Autor Pieprzyć z Fantazją
 

Na wielkanocnym stole obowiązkową pozycją jest żurek. Można go przygotować na wiele sposobów, co dom to inny przepis.


Ja swój żurek robię na zrobionym przez siebie zakwasie. Nastawiam go 2 tygodnie przed świętami.
Bardzo lubię w żurku aromat wędzonego mięsa, kości, dodaje to charakteru potrawie.  Ten  żurek wzbogaciłam dodatkiem warzyw.
To jest moja propozycja na wykonanie żurku.
 

Żurek na wędzonce – składniki:

 
0,5 kg wędzonych żeberek
0,5 kg wędzonych kości
1-2 białe surowe kiełbaski
2 marchewki
1 pietruszka
zakwas do żurku 0,8 l
śmietana 18% bądź maślanka
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
chrzan (korzeń lub ze słoiczka)
majeranek
sól, pieprz czarny
ugotowane na twardo jajka jako wkładka
 

Żurek na wędzonce – wykonanie:

  •  Wędzone żeberka i kości opłukałam i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą i nastawiłam na gotowanie.
  • Dodałam marchew, pietruszkę, ziele i liść laurowy, kiedy utworzyły się szumy zebrałam je łyżką cedzakową.
  • Po ok. 30 minutach gotowania dodałam białą surową kiełbasę i korzeń chrzanu. Gotowałam jeszcze ok. 15 minut.
  • Kiedy kiełbasa już się ugotowała i napuchła wyciągnęłam ją z żurku. Wyciągnęłam również ugotowane żeberka i kości.
  • Wlałam zakwas przepis, którym mocno wcześniej wstrząsnęłam, żeby rozbić grudki z mąki. Zagotowałam.
  • Na koniec posypałam majerankiem, pieprzem i posoliłam. Nie solę od razu, bo wędzone kości czy żeberka same w sobie dostarczają sól. Bezpieczniej jest solić pod koniec gotowania.
  • Mięso z kości oskubałam i dodałam do żurku.
  • Ja swój żurek zabielam. Często zabielam maślanką. Ok 300 ml maślanki hartuję z wywarem i wlewam do żurku.
  • Podaję z gotowanym na twardo jajkiem, białą pokrojoną kiełbasą, kawałkiem wędzonego żeberka.
 
Notatki:
* co region to zwyczaj – nie ma potrzeby zabielać żurku
* jeśli nie ma korzenia chrzanu dodać łyżeczkę chrzanu ze słoika
* marchew i pietruszka nie są obowiązkowe
 
Smacznego!
 
Lidka
 
 
 
 

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Edi i Marco Voyager
5 lat temu

Mniam mniam mniam. apetyczność sama

iza
3 lat temu

uwielbiam taki żurek. Radosnych i zdrowych świąt

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x