Na wielkanocnym stole obowiązkową pozycją jest żurek. Można go przygotować na wiele sposobów, co dom to inny przepis.
Ja swój żurek robię na zrobionym przez siebie zakwasie. Nastawiam go 2 tygodnie przed świętami.
Bardzo lubię w żurku aromat wędzonego mięsa, kości, dodaje to charakteru potrawie. Ten żurek wzbogaciłam dodatkiem warzyw.
To jest moja propozycja na wykonanie żurku.
Żurek na wędzonce – składniki:
0,5 kg wędzonych żeberek
0,5 kg wędzonych kości
1-2 białe surowe kiełbaski
2 marchewki
1 pietruszka
zakwas do żurku 0,8 l
śmietana 18% bądź maślanka
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
chrzan (korzeń lub ze słoiczka)
majeranek
sól, pieprz czarny
ugotowane na twardo jajka jako wkładka
Żurek na wędzonce – wykonanie:
- Wędzone żeberka i kości opłukałam i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą i nastawiłam na gotowanie.
- Dodałam marchew, pietruszkę, ziele i liść laurowy, kiedy utworzyły się szumy zebrałam je łyżką cedzakową.
- Po ok. 30 minutach gotowania dodałam białą surową kiełbasę i korzeń chrzanu. Gotowałam jeszcze ok. 15 minut.
- Kiedy kiełbasa już się ugotowała i napuchła wyciągnęłam ją z żurku. Wyciągnęłam również ugotowane żeberka i kości.
- Wlałam zakwas przepis, którym mocno wcześniej wstrząsnęłam, żeby rozbić grudki z mąki. Zagotowałam.
- Na koniec posypałam majerankiem, pieprzem i posoliłam. Nie solę od razu, bo wędzone kości czy żeberka same w sobie dostarczają sól. Bezpieczniej jest solić pod koniec gotowania.
- Mięso z kości oskubałam i dodałam do żurku.
- Ja swój żurek zabielam. Często zabielam maślanką. Ok 300 ml maślanki hartuję z wywarem i wlewam do żurku.
- Podaję z gotowanym na twardo jajkiem, białą pokrojoną kiełbasą, kawałkiem wędzonego żeberka.
Notatki:
* co region to zwyczaj – nie ma potrzeby zabielać żurku
* jeśli nie ma korzenia chrzanu dodać łyżeczkę chrzanu ze słoika
* marchew i pietruszka nie są obowiązkowe
Smacznego!
Lidka
Mniam mniam mniam. apetyczność sama
uwielbiam taki żurek. Radosnych i zdrowych świąt