Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami mun

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Odmieniłam menu dzisiaj  domu i zrobiłam sajgonki.

W domu wszyscy jesteśmy miłośnikami kuchni azjatyckiej i na ten pomysł nikt nie protestował.
Jest to zajęcie bardzo odmienne niż tłuczenie mięsa na kotlety.

Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę.

Składniki:


* opakowanie papieru ryżowego
* 20 dkg mięsa mielonego
* niewielka garść makaronu sojowego
* sos sojowy – 2 łyżki
* 1 nieduża marchewka
* 1 nieduża cebulka
* dwa liście kapusty pekińskiej
* garść suszonych grzybków mun
* sól, pieprz

Makaron sojowy przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Zalałam wrzątkiem i po kilku minutach odcedziłam.
Grzybki mun zalałam gorącą wodą i po chwili zagotowałam. Tu akurat trzeba zerknąć na ściągawkę na opakowaniu jak je przyrządzić. W każdym razie to, ze napisałam garść suszonych grzybków, to nie oznacza, że będzie ich garstka. One rosną w oczach!

Po tym jak grzybki się ugotowały pokroiłam je w paseczki wcześniej odcinając pozostałości z nóżek. Makaron drobno posiekałam, marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie łyżki sosu sojowego, sól i pieprz.

Pozostało rolowanie.

Papier ryżowy zanurzałam w gorącej wodzie i wykładałam na deskę. Nakładałam dwie łyżeczki farszu na jeden arkusz i zawijałam jak nasze polskie gołąbki.

Zanim przystąpiłam do smażenia, musiałam odczekać moment aż sajgonki troszkę obeschną z wody. Istnieje ryzyko, że im bardziej mokre tym bardziej będą pękać podczas smażenia.

Smażyłam sajgonki w głębokim oleju do momentu aż zaczną nabierać złotego koloru. Nie nastawiłam mocnego ognia. Ładniej się wysmażają na średnim ogniu.

Podałam z ryżem i surówką z kapusty. Sajgonki polałam słodkim sosem chili, można i polać jeśli ktoś lubi ostrym.

Smacznego!

Lidka



0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tomasz
Tomasz
1 rok temu

Czy mogę sajgonki upiec w piekarniku?

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x