Szybki i smaczny sernik na zimno. Ten przepis podsunęła mi koleżanka bardzo dawno temu. Nie wierzyłam, że to ciasto jest tak pyszne dopóki sama nie zrobiłam.
W domu, latem to ciasto jest wręcz obowiązkową pozycją. Pięknie schładza organizm i jest banalne do wykonania. Owoce do niego można dodać takie jakie akurat mamy dostępne. Ja miałam truskawki, to zrobiłam go z truskawkami i galaretką truskawkową. Do sera można również dodać taką galaretkę na jaką mamy ochotę. Ja dodałam cytrynowa, ponieważ smaki truskawki i cytryny świetnie ze sobą komponują smakowo.
Składniki:
* 1 kg białego sera zmielonego albo smakowego
* 2 galaretki cytrynowe
* 2 galaretki truskawkowe
* 1/2 szklanki cukru pudru
* herbatniki
* truskawki
* blaszka 21×24 cm
Galaretki brzoskwiniowe rozpuściłam w 1 szklance gorącej wody i wystudziłam.Dodałam do sera cukier puder, wlałam rozpuszczone galaretki i zmiksowałam na jednolitą masę.Czasami kupuję smakowy ser np. truskawkowy i sernik jest wtedy bardziej aromatyczny i słodki.
Tym razem miałam biały ser zmielony.
Przełożyłam masę do wcześniej przygotowanej formy z wyłożonymi herbatnikami . 1 godzinkę sernik przeleżał w lodówce i po tym czasie wbiłam w masę pokrojone na pół truskawki. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 800 ml wody. Ostudziłam, poczekałam aż galaretka zacznie tężeć i wylałam na sernik z owocami. Przykryłam folią spożywczą i zostawiłam na kilka godzin w lodówce aby całość stężała.
Bardzo orzeźwiający i pyszny deser na upalne dni.
Smacznego!
Lidka
absolutna rewelacja Piekne dzieki bo ja mam do pieczenia dwie lewe rece i panicznie boje sie goracego piekarnika