Rogale śniadaniowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Przejdę do sedna. Te rogale są zwyczajnie obłędne w smaku. Takie określenie miałam w głowie kiedy skosztowałam je po upieczeniu.

Delikatne i aromatyczne drożdżowe ciasto.

Tę delikatność wyczuwałam już podczas jego gniecenia. Tak fajnie się je wyrabiało, że nie mogłam przestać. Puszyste, aksamitne w dotyku ciasto.

Chyba przełożyło się to na smak wypieku.

Składniki:


* 60 dkg mąki

* 1/3 kostki masła 
* 1,5 szklanki ciepłego mleka
* 4 dkg drożdży
* 3 łyżki cukru
* 1 jajko
* 1 łyżeczka soli
* odrobina śmietany – opcjonalnie
* marmolada o dowolnym smaku
* 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania rogali

Mąkę przesiałam przez sito.

Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych i wyważonych.

Jak zaczyn zaczął pracować dodałam go do przesianej mąki.

Wlałam pozostałe mleko, cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopioną margarynę Palmę.

Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie.

Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części.

Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów.

Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik.

Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.

Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni. 

Polecam upiec takie właśnie rogaliki. Są naprawdę pyszne. Na śniadanie, drugie śniadanie, na przekąskę, podwieczorek, na każdą naszą zachciewajkę 🙂

Smacznego!

Lidka


Palma - zróbmy coś dobrego

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Urszula
5 lat temu

😁😍🤗

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x