Cześć!
Były już wafle z galaretką link a teraz czas na czekoladowe.
Jak i jedne tak i drugie przypominają mi wczesne dzieciństwo smakiem i wyglądem.
Jednak te robię odrobinę inaczej. Przerobiłam przepis na troszkę bardziej mój.
Opłacało się!
Składniki na 1 paczkę wafli:
* 2 czekolady mleczne
* 1,5 szklanki mleka w proszku
* 3/4 szklanki cukru
* garść bakalii (opcjonalnie)
*1 masło
Masło, cukier i pokruszone czekolady roztopiłam. Doprowadziłam do wrzenia i ściągnęłam z ognia.
Kiedy już masa przestygła dodałam mleko w proszku i energicznie wymieszałam. Podczas mieszania trzeba uważać żeby nie zostały grudki. Często do tego używam trzepaczki do jajek.
Na koniec wrzuciłam bakalie.
Tak przygotowaną masą przekładałam wafle. Przełożone owinęłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki.
Takie smakołyki robię późnym wieczorem, dlatego też leżakują przyłożone czymś ciężkim całą noc.
Z moich obserwacji:
* dodałam bakalie, ale nie jest to konieczne jeśli ktoś nie lubi, jeśli już je dodamy trzeba wafle na koniec przyłożyć czymś cięższym.
* zamiast czekolad z powodzeniem można dodać kakao. Do tych składników ok. 2-3 łyżek
Smacznego!
Lidka