Cześć!
Nie przepadałam nigdy za zupą ogórkową. Do czasu…
Do czasu kiedy ugotowałam właśnie taką zupę. Prosta, szybka, z niewielką ilością tłuszczu.
Wiadomo zależy od gustu i smaku. Polecam taką ogórkową każdemu a w szczególności tym, co nie przepadają za mięsem w zupie.
Składniki:
* 5-6 średniej wielkości ogórków kiszonych
* 1 łyżka masła
* 4-5 ziemniaków
* 1 marchew
* 1 cebula
* 1 pietruszka
* kawałek selera
* nać z pietruszki
* koper
* maślanka -1/2 szklanki
* przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
* liść laurowy i ziele angielskie
* 1 łyżka mąki
1. Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i przesmażyłam kilka minut na maśle.
2. Ziemniaki pokroiłam w drobną kostkę, cebulę w piórka, marchew starłam na tarce. Pietruszki i selera nie ścierałam tylko pokroiłam w drobniejsze kawałki i tak wrzuciłam do garnka. Wszystko zalałam wodą tak by przykryła warzywa. Dodałam 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego. Odrobinę posoliłam.
Nastawiłam na gotowanie.
3. Kiedy warzywa były prawie ugotowane dodałam zawartość patelni z usmażonymi ogórkami kiszonymi. Chwilkę jeszcze gotowałam.
4. Mąkę roztrzepałam z odrobiną wody i zagęściłam zupę.
5. Maślankę zahartowałam odrobiną gorącej zupy i zabieliłam.
6. Przyprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
7. Posypałam natką i posiekanym koperkiem.
Ogórka smażę na maśle, ponieważ kruszeje po smażeniu. Nie jest twardy tak jak się go zetrze i zaraz wrzuci do wywaru. Polecam taką metodę przygotowania ogórka kiszonego do zupy.
Smacznego!
Lidka