Trzy rodzaje jajek faszerowanych, które są z pewnością zagoszczą na wielkanocnym stole w moim domu.
Prócz tradycyjnych jajek w majonezie i ze szczypiorkiem robię właśnie te.
Proporcje podam na dwa jajka, czyli cztery połówki. Można oczywiście składniki zwiększać, zmniejszać i doprawiać po swojemu.
Z łososiem:
Składniki:
* 2 jajka ugotowane na twardo
* ok. 5 dkg łososia wędzonego
* 1-2 łyżki serka śmietankowego albo łososiowego
* 1 łyżka majonezu
* do dekoracji rzodkiewka, plasterki łososia i kiełki
* sól, pieprz
* opcjonalnie musztarda
Serek, dwa żółtka, majonez utarłam na jednolitą masę. Łososia pokroiłam bardzo drobno i połączyłam z masą.
Nie przyprawiałam solą, ponieważ wędzony łosoś jest już słony.
Nakładałam farsz do wydrążonych połówek jajek i dekorowałam kiełkami, rzodkiewką i plastrami łososia.
Z tuńczykiem
Składniki:
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 2 – 3 łyżki tuńczyka w sosie własnym
* 1/2 małej czerwonej cebulki
* 1 łyżka majonezu
* sól, pieprz
* do dekoracji szczypiorek i kiełki
Cebulkę drobno pokroiłam. W miseczce wymieszałam cebulkę, tuńczyka, rozdrobnione dwa żółtka, majonez. Przyprawiłam solą i pieprzem.
Nakładałam farsz do wydrążonych połówek jajek i ozdabiałam szczypiorkiem i kiełkami.
Z pieczarkami
Składniki:
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 2 duże albo 3 średniej wielkości pieczarki
* 1/2 małej cebulki
* 1 łyżka majonezu
* sól, pieprz
* łyżeczka masła
* szczypiorek lub kiełki do dekoracji
Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach, cebulkę pokroiłam w kostkę. Rozpuściłam masło na patelni i wyłożyłam najpierw cebulkę. Kiedy już się zeszkliła dodałam pieczarki i przesmażyłam aż puszczą sok.
Przełożyłam do miseczki do wystygnięcia. Następnie dodałam roztarte żółtka i majonez. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Faszerowałam wydrążone połówki jajek i ozdabiałam szczypiorkiem i kiełkami.
Smacznego!
Lidka