Święta wielkanocne obfitują w różnego pomysłu jajka faszerowane. Tu znajdziesz aż trzy smaczne przepisy!
Trzy rodzaje jajek faszerowanych, które są z pewnością zagoszczą na wielkanocnym stole w moim domu.
Prócz tradycyjnych jajek w majonezie i ze szczypiorkiem robię właśnie te.
Proporcje podam na dwa jajka, czyli cztery połówki. Można oczywiście składniki zwiększać, zmniejszać i doprawiać po swojemu. Zachęcam do przygotowania kilku rodzajów w niedużych ilościach „na ząb” a będzie to gwarantem, że wszystko co do jedzenia zniknie ze stołu! Zapraszam Cię również na inne przepisy na jajka, które znajdziesz na moim blogu w zakładce WIELKANOC.
Jajka z łososiem:
2 jajka ugotowane na twardo
ok. 5 dkg łososia wędzonego
1-2 łyżki serka śmietankowego albo łososiowego
1 łyżka majonezu
do dekoracji rzodkiewka, plasterki łososia i kiełki
sól, pieprz
opcjonalnie musztarda
Wykonanie:
Serek, dwa żółtka, majonez utarłam na jednolitą masę. Łososia pokroiłam bardzo drobno i połączyłam z masą.
Nie przyprawiałam solą, ponieważ wędzony łosoś jest już słony.
Nakładałam farsz do wydrążonych połówek jajek i dekorowałam kiełkami, rzodkiewką i plastrami łososia.
Jajka z tuńczykiem:
2 jajka ugotowane na twardo
2 – 3 łyżki tuńczyka w sosie własnym
1/2 małej czerwonej cebulki
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
do dekoracji szczypiorek i kiełki
Wykonanie:
Cebulkę drobno pokroiłam. W miseczce wymieszałam cebulkę, tuńczyka, rozdrobnione dwa żółtka, majonez. Przyprawiłam solą i pieprzem.
Nakładałam farsz do wydrążonych połówek jajek i ozdabiałam szczypiorkiem i kiełkami.
Jajka z pieczarkami
2 jajka ugotowane na twardo
2 duże albo 3 średniej wielkości pieczarki
1/2 małej cebulki
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
łyżeczka masła
szczypiorek lub kiełki do dekoracji
Wykonanie:
Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach, cebulkę pokroiłam w kostkę. Rozpuściłam masło na patelni i wyłożyłam najpierw cebulkę. Kiedy już się zeszkliła dodałam pieczarki i przesmażyłam aż puszczą sok.
Przełożyłam do miseczki do wystygnięcia. Następnie dodałam roztarte żółtka i majonez. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Faszerowałam wydrążone połówki jajek i ozdabiałam szczypiorkiem i kiełkami.
Smacznego!
Lidka