Pulpety w sosie z kurek

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Sezon na kurki skłania mnie do dodawania kurek do większości dań. Uwielbiam je i całe szczęście moi domownicy też. 
Tym razem zrobiłam pulpety (bardzo lubiane w domu) w aksamitnym sosie kurkowym.
Składniki:

Na pulpety:

* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 jajko 
* 3 – 4 łyżki bułki tartej
* 1 nieduża cebula
* 1 ząbek czosnku
* przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
* natka pietruszki
* 2 łyżki masła
* mąka

Na sos z kurek:

* 500 g kurek
* 200 ml śmietanki 30 %
* 2 łyżki masła
* 1/2 cebuli
* sól
* natka pietruszki
Do mięsa mielonego wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przecisnęłam ząbek czosnku.
Cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na odrobinie masła.
Posiekałam 1 łyżkę natki pietruszki. Cebulę i natkę dodałam do mięsa.
Przyprawiłam do smaku, wyrobiłam ręcznie masę i formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 
Obtaczałam w mące i smażyłam na złoto brązowy kolor na maśle. 
Kiedy pulpety zarumieniły się podlałam wszystko 3/4 szklanki wody i gotowałam ok. 10-15 minut, dotąd aż woda częściowo odparuje.
W drugim naczyniu rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam umyte wcześniej kurki i smażyłam aż kurki puszczą sok i wodę. 
Po ok. 10 minutach podlałam śmietanką i chwilę jeszcze podgrzewałam na małym ogniu. 
Dosypałam 1 łyżkę natki pietruszki i posoliłam odrobinę.
Sos kurkowy przelałam do pulpetów, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut ( można jeszcze odrobinę całość podgrzać).
Tak przygotowany sos podawałam z ziemniakami (na życzenie domowników) oraz surówką z marchwi. 
Pyszne było!
Smacznego! 
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Margaretta
4 lat temu

Wybornie….z suróweczką z marchewki, lubimy😋😋

Cynamonowe szczęście

u mnie najczęściej w sosie śmietanowym do makaronu 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x