Cześć!
Sezon na kurki skłania mnie do dodawania kurek do większości dań. Uwielbiam je i całe szczęście moi domownicy też.
Tym razem zrobiłam pulpety (bardzo lubiane w domu) w aksamitnym sosie kurkowym.
Składniki:
Na pulpety:
* 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 jajko
* 3 – 4 łyżki bułki tartej
* 1 nieduża cebula
* 1 ząbek czosnku
* przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
* natka pietruszki
* 2 łyżki masła
* mąka
Na sos z kurek:
* 500 g kurek
* 200 ml śmietanki 30 %
* 2 łyżki masła
* 1/2 cebuli
* sól
* natka pietruszki
Do mięsa mielonego wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przecisnęłam ząbek czosnku.
Cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na odrobinie masła.
Posiekałam 1 łyżkę natki pietruszki. Cebulę i natkę dodałam do mięsa.
Przyprawiłam do smaku, wyrobiłam ręcznie masę i formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Obtaczałam w mące i smażyłam na złoto brązowy kolor na maśle.
Kiedy pulpety zarumieniły się podlałam wszystko 3/4 szklanki wody i gotowałam ok. 10-15 minut, dotąd aż woda częściowo odparuje.
W drugim naczyniu rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam umyte wcześniej kurki i smażyłam aż kurki puszczą sok i wodę.
Po ok. 10 minutach podlałam śmietanką i chwilę jeszcze podgrzewałam na małym ogniu.
Dosypałam 1 łyżkę natki pietruszki i posoliłam odrobinę.
Sos kurkowy przelałam do pulpetów, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut ( można jeszcze odrobinę całość podgrzać).
Tak przygotowany sos podawałam z ziemniakami (na życzenie domowników) oraz surówką z marchwi.
Pyszne było!
Smacznego!
Lidka
Wybornie….z suróweczką z marchewki, lubimy😋😋
u mnie najczęściej w sosie śmietanowym do makaronu 🙂