Szarlotka (ciasto kruche na smalcu)

Autor Pieprzyć z Fantazją

 Cześć!

Królowa jesiennych wypieków: szarlotka.

Są jej różne wydania. Ja zatęskniłam za szarlotką taką jaką jadłam w dzieciństwie.
Co ją odróżniało od tych innych? Prostota i to, że do ciasta dodawany był smalec. Tak piekła moja mama.

Składniki:

Na ciasto:

* 1/2 kg mąki
* 10 dkg masła
* 15 dkg smalcu
* 3/4 szklanki cukru
* 3 żółtka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego
* 1-2 łyżki śmietany 18 %

Jabłka:

* 1 kg jabłek
* 1/3 szklanki cukru
* cynamon

Dodatkowo:

* cukier puder do posypania



Wszystkie składniki na ciasto połączyłam i zagniotłam. Zrobiłam wałek i odkroiłam 1/3 z kawałka. Obydwa owinęłam folią spożywczą i chłodziłam przez 1 godzinę w lodówce.
Większy kawałek rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki 24×21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłułam widelcem i podpiekłam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie obrane i pokrojone w kostkę wcześniej jabłka usmażyłam na suchej patelni razem  cukrem. Gorące jeszcze wyłożyłam na podpieczony spód i oprószyłam cynamonem.
Na wierzch starłam na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta.
Piekłam jeszcze przez ok. 40 minut do zarumienienia się ciasta.
Po wyjęciu i ostudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Notatki:
* cukru do jabłek proszę dodać do smaku, mi wystarczyła taka ilość jaką podałam w składnikach
Smacznego!
Lidka

4.5 6 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
4 lat temu

Pyszne ciacho. Też lubię używać smalcu, który sprawia,że ciasto jest bardziej kruche!

Kseniucha60
Kseniucha60
2 lat temu
Reply to  Di bloguje

Bardzo dobrze, że dodała Pani ten przepis że smalcem. Dziękuję i pozdrawiam

Lena
4 lat temu

nie ma to jak domowa szarlotka!

Agata
Agata
4 lat temu

Napewno wypróbuję uwielbiam jabłecznik w każdej postaci ale ze smalcem nie robiłam

Ula
Ula
1 rok temu

Szarlotka obłędna, a siostry dzieciak, który ma alergię na białko mleka, zachwycony, pochłoną 3 kawałki. Dzięki za przepis

Translate »
5
0
Would love your thoughts, please comment.x