Kapusta kiszona zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Ja najczęściej przygotowuję ją do jakiegoś kawałka mięsa, np. karkówki i golonki. Takie danie z pewnością jest dość sycące, ale raz na jakiś czas można dać upust kulinarnym grzeszkom 🙂
Kapustę zasmażaną przygotowuje się bardzo łatwo i nie potrzeba szczególnych starań by ją przygotować, mimo to jest przepyszna i nie wyobrażam sobie goloneczki bez jej dodatku.
Składniki:
* 50 dkg kiszonej kapusty
* 3 liście laurowe
* 5 kulek ziela angielskiego
* sól, pieprz
* 1 cebula
* 2 – 3 łyżki pokrojonej słoninki lub masło bądź olej
* 1 łyżka mąki pszennej
Kapustę odcisnęłam z nadmiaru soku i delikatnie przelałam wodą. Włożyłam do garnka i zalałam zimną wodą ok. 5 cm wyżej niż poziom kapusty. Dodałam liść i ziele, dodałam odrobinę soli. Gotowałam ok. 40-50 minut do jej miękkości.
Na patelni roztopiłam słoninkę i dodałam pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyłam do jej zeszklenia. Wsypałam mąkę i zrobiłam zasmażkę.
Łyżką cedzakową wyjęłam kapustę kiszoną i przełożyłam do wrzącej zasmażki. Wymieszałam i jak płyn odparował dodałam jeszcze chochelkę wywaru z gotowania kapusty. Smażyłam tak aż płyn całkiem odparował. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Lidka