Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Obiad należący do ekspresowych.
Świetny pomysł na obiad po powrocie z pracy. Robi się naprawdę szybko!

Składniki:

* podwójna pierś z kurczaka ok. 40 dkg
* 25 dkg szpinaku
* 50 dkg ulubionego makaronu
* 300 ml śmietany 30%
* 2-3 ząbki czosnku
* ok. 5 dkg masła
* sól, pieprz
* do posypania parmezan albo inny ulubiony ser
* opcjonalnie kawałek sera czosnkowego typu brie
Szpinak zblanszowałam i odsączyłam wodę. Posiekałam.
Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażyłam z każdej strony. Dodałam posiekany szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Delikatnie oprószyłam solą.
Kiedy pierś już się usmażyła zalałam wszystko śmietaną i chwilę jeszcze podgrzewałam żeby sos się zredukował.
Dorzuciłam do gorącego pokrojony w kawałeczki ser typu brie (ok. 1-2 łyżek pokrojonego). Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Ugotowałam makaron i wyłożyłam go na patelnię z kurczakiem i szpinakiem. Nakładałam do talerzy, przed podaniem posypywałam serem. 
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Prosto,szybko i smacznie 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x